Donald Trump revine în forță la Casa Albă, printr-o victorie categorică în fața contracandidatei republicane Kamala Harris, iar vestea a propagat o undă de șoc pe piețele financiare. Dolarul s-a apreciat semnificativ astăzi, inclusiv în fața monedei naționale, la cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR).

Citește și: Ce impact va avea asupra României al doilea mandat al lui Donald Trump. "Implicarea Coreei de Nord va schimba atitudinea lui Trump față de războiul din Rusia"

"Vedem pe termen scurt un tip de exuberanță pe piețele financiare, dolarul a crescut, criptomonedele la fel, este de așteptat ca bursa americană și celelalte piețe financiare să urmeze acest trend pe termen scurt. Aș pune această exuberanță mai ales pe faptul că avem un verdict cert la alegerile din SUA", a explicat analistul economic Constantin Rudnițchi, redactor-șef al revistei New Money.

Dolarul american s-a întărit cu 1,3% în doar câteva minute la anunțul că Donald Trump este noul președinte al SUA. Efectul s-a văzut imediat și pe piața valutară de la noi, unde BNR a anunțat azi un curs de 4,6275 lei, în creștere cu 1,33% față de cotația de marți.

"Aș spune că, dincolo de efectul pe termen scurt, e important să așteptăm primele 100 de zile ale noului mandat al lui Donald Trump. Sunt multe incertitudini și abia în primele luni ale anului viitor vom putea estima efectele reale", arată Constantin Rudnițchi.

Potrivit acestuia, Trump s-a hazardat cu multe lucruri spuse și promisiuni în campania electorală, inclusiv aceea că va stopa războiul din Ucraina "în 24 de ore". În primele săptămâni din mandatul anterior la Casa Albă, Trump a rupt o serie de tratate economice multilaterale și le-a înlocuit cu tratate bilaterale.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Primul tren electric nou din România a pornit la drum. Printre călători s-a numărat și Ciolacu. Cât a durat drumul București-Brașov- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Impunerea de taxe vamale din partea SUA în comerțul cu UE a ridicat deja îngrijorări și pregătiri la nivelul Comisiei Europene, unde funcționează un grup de lucru pentru o reacție adecvată la schimbarea de regim din SUA.

Ce impact economic are pentru România întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Creșterea dolarului poate fi un motiv suplimentar de inflație pe piața românească, consideră analistul economic Constantin Rudnițchi, care precizează că noul președinte american nu are interesul de a păstra un dolar puternic pe termen mediu.

Administrația SUA va dori, cel mai probabil, să își protejeze exportatorii printr-o cotație mai redusă a monedei naționale.

"Avem câteva teme mari când vorbim de impactul alegerii lui Trump asupra zonei economice de la noi. În primul rând, e de urmărit piața energetică. Chiar dacă România nu importă direct din SUA, un dolar mai puternic ar crește prețul materiilor prime energetice. Ar fi un paradox: ceea ce nu au reușit atâtea războaie, anume scumpirea țițeiului, să se obțină prin alegerea lui Trump la Casa Albă", a explicat Rudnițchi.

Donald Trump, reales de americani la Casa Albă

Donald Trump, reales de americani la Casa Albă

[Sursa foto: Profimedia]

Un alt aspect important de luat în considerare constă în atragerea unor investiții americane directe, de tip offset, în domeniul militar, la pachet cu cerința lui Trump de a crește cheltuielile cu apărarea la minim 2% din PIB.

"Polonia reușește cu brio să atragă investițiile SUA, noi încă nu", a explicat expertul financiar.

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: Momente de coșmar pentru Cristina Spătar: "A venit cu toată viteza și a intrat în mine, fără nicio frână"- radioimpuls.ro

Citeste si: O familie locuiește de peste 40 de ani într-o casă din mijlocul unui sens giratoriu și spune că este în regulă- antena3.ro

Potrivit acestuia, relația privilegiată a lui Viktor Orban cu noul președinte american crește riscul ca Ungaria să beneficieze, în detrimentul României, de noi investiții venite din SUA.

Nu în ultimul rând, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu programul de vize în SUA pentru România, în condițiile în care tema imigrației este una sensibilă pentru administrația Trump.

Primele efecte ale victoriei lui Donald Trump

În primele ore după realegerea lui Trump la Casa Albă, au apărut și primele efecte economice: petrolul s-a ieftinit petrolul cu până la 2%, după două sesiuni de creșteri, în timp ce dolarul a înregistrat cea mai mare creștere zilnică din ultimii 4 ani față de principalele valute similare.

Un al mare beneficiar a fost Bitcoin, piața intrepretând poziția lui Donald Trump față de piața de criptomonede drept una mai puțin dură decât a democraților. Bitcoin a urcat rapid, circa 9% în doar câteva minute din momentul în care a devenit clar că Donald Trump este noul președinte al SUA. 

Cotația futures a țițeiului Brent a scăzut cu 1,17 dolari, sau 1,5%, la 74,36 dolari pe baril la 0710 GMT, în timp ce cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 1,11 dolari, sau 1,5%, la 70,88 dolari pe baril.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si