Cum se scrie, cum se citește și mai ales cum se joacă? E întrebarea care îi macină de ceva vreme pe botoșeneni, după ce au aflat că Uniunea Europeană îi obligă să joace un sport de care habar n-au avut până acum- curling.

Investiție de milioane de euro

Să vedem mai întâi cum s-a ajuns aici. Explicația este simplă și tipic românească. Curling-ul a fost șansa autorităților să obțină o căruță de bani europeni.

O spune și șeful direcției de servicii publice, Eugen Țurcanu.

Eugen Țurcanu: "Așa a fost gândirea primarului de atunci, de a pune curling-ul, pentru că încercam să obținem punctaj pe niște lucruri nemaivăzute, nemaiîntâlnite, ceva wow. Și atunci noi am încercat să scriem o temă de proiect senzațională, nemaipomenită, pentru a primi finanțare și să fim atractivi și să spună, wow, uite, se face ceva unic în Botoșani."

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un învățător din Constanța s-a autodenunțat nemulțumit că nu a primit ce a cerut după ce a dat șpagă

O investiție excentrică spun unii, bani aruncați pe gheață spun alții. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

18 milioane de euro costa totul, iar Uniunea Europeană acoperea jumătate din sumă. Toate bune și frumoase, numai că am stagnat cu construcțiile și în cele din urmă primăria Botoșani a rămas să plătească 14 din cele 18 milioane de euro.

Primăria a fost nevoită să cumpere echipament special

Și peste cele 14 milioane de euro, primăria a mai adaugat 15.000 de euro.

Asta la final, când și-a dat seama că e nevoie și de echipamament special – pantofii cu tălpici pentru alunecare și frânare și pantalonii ce țin la temperaturi scăzute și alunecări multe, dar și un set de pietre extrase doar dintr-o carieră specială din Canada, cu care poți să influențezi traiectoria pietrelor pe gheață.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un băiat de 13 ani din Bucovina visează să devină violonist

Există însă și voci din administrația locală care susțin că întregul cost s-a dus pâmă la urmă la 20 de milioane de euro. 

Ne întoarcem la Cornișa, complexul de pe deal, unde se află la loc de cinste patinoarul. Aici, angajații complexului încearcă să dezlușească singuri tainele sportului.  

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un băiat de 13 ani din Bucovina visează să devină violonist

Acum, dacă s-a facut, să fie primit și folosit, și-au zis autoritățile. Numai că s-a omis ce era mai important – costurile. Sportul e unul de lux, nu e chiar pentru toată lumea. O şedinţă de două ore de curling va costa 400 de lei, de luni până vineri, şi 500 de lei în weekend, asta în condițiile în care aici, sărăcia e la ea acasă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Echipa națională a României, gest inedit pentru gazde. Ce au făcut tricolorii după eliminarea de la EURO 2024- FOTO- radioimpuls.ro

Departe de curling, omul de rând e spectator. De 3 decenii asistă neputincios la jocul administrației locale cu banii.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un băiat de 13 ani din Bucovina visează să devină violonist

Totuși, de când cu pista de curling, lumea începe să auda de Botoșani, orașul precum chelul care și-a tras tichie de mărgăritar și a ajuns dator vândut.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si