Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, relatează presa internațională.

Citeste si: Vladimir Putin: „Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege nimic. Operațiunea militară merge până la capăt”

Curtea de la Haga mai spune că Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară. 

Citeste si: În ce stare emoțională este Putin după 21 de zile de război în Ucraina. Dezvăluiri de la Kremlin: "Ziua sa de lucru este extrem de neregulată”

"Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean", a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga.

Curtea de la Haga, verdict cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Curtea de la Haga a infirmat așa-numitele dovezi ale Moscovei conform cărora Ucraina a comis genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din estul țării.

Citeste si: Vladimir Putin, catalogat de Senatul SUA drept un criminal de război

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Curtea Internațională de Justiție a decis cu 13 voturi la două pentru un ordin provizoriu conform căruia „Federația Rusă va suspenda imediat operațiunile militare începute la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”.

Doar judecătorii ruși și chinezi din instanță au votat împotriva ordinului.

Ordinul a fost ca răspuns la un apel ucrainean la instanță din 26 februarie, prin care se solicita o decizie urgentă cu privire la acuzațiile rusești conform cărora forțele ucrainene comite genocid în enclavele susținute de ruși din Lugansk și Donețk, regiuni din estul Ucrainei, ca o justificare pentru

atacul început pe 24 februarie.

Citeste si: Fata lui Putin trăiește în lux la Monaco. Ea a fost atacată în mediul online: „Te ascunzi ca un șobolan în buncăr?”

Rusia nu a participat la o audiere inițială a cazului și nici avocații săi nu s-au prezentat pentru a asculta decizia de astăzi.

În schimb, ei au trimis o scrisoare instanței în care susțineau că CIJ nu are competență asupra cazului, potrivit The Guardian.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Este puțin probabil ca decizia să influențeze operațiunile militare ale lui Putin, dar oferă o respingere cu autoritate a pretextului său pentru a începe războiul.

Volodimir Zelenski: Rusia trebuie să se conformeze imediat 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care se cere Rusiei să își înceteze acțiunile militare din Ucraina.

Citeste si: Curtea Internaţională de Justiţie, verdict privind invazia Rusiei în Ucraina

"Ucraina a obținut o victorie completă în cazul său împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu, conform dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia", a scris Zelenski pe Twitter:

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si