Close sidebar
Close sidebar

Cutii de carton in loc de patut pentru bebelusi. Ce spun romancele despre modelul finlandez de a creste copiii!

De peste 75 de ani, bebeluşii din Finlanda dorm în cutii de carton primite de la stat. Fiecare mamă primeşte la naştere o cutie în care se gasesc toate produsele necesare unui nou-născut. Româncelor le-ar surâde ideea unui astfel de ajutor, însă spun că nu şi-ar culca pruncii în cutii de carton.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă- kanald.ro

Citeste si: Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia- wowbiz.ro

Citeste si: Ce se va întâmpla cu piața imobiliară din România, în următoarele luni. Analist financiar: „Nu vom vedea scăderi ca în 2009”- antena3.ro

Nu, niciodata.
De ce?
Cum sa faci asa ceva? De ce-l mai nasti? Ca sa-l culci intr-o cutie de carton? Niciodata!


Sincer? nu cred.
De ce?
Probabil mentalitatea noastra. Suntem mai reticenti la lucruri noi.


Sac de dormit, body-uri, sosete, scutece, perie, termometru si o cutie in care bebelusul poate sa doarma. Este ceea ce primesc mamele finlandeze cu o conditie.

Sa mearga cel putin o data la un control de specialitate pana la finalul primelor 4 luni de sarcina.

Viitoarele mame pot alege intre cutia bebelusului si 140 de euro. Peste 95 la suta dintre ele opteaza pentru prima varianta.

SINCRON E.S. PAIVI POHJANHEIMO, ambasadorul Finlandei: Cand am fost bebelus si eu am dormit intr-o cutie similara cu aceasta.

Acesta este sacul de dormit despre care v-am vorbit.
Cred ca este unul dintre cele mai faimoase piese pe care le contine acest kit, pentru ca este un material bun si este extrem de util, daca mama decide sa-si lase bebelusul sa doarma afara.

Programul a inceput in anii 30, cand multi bebelusi finlandezi mureau inainte de a implini un an. Acest ajutor oferit mamelor a avut efecte nesperate.

E.S. PAIVI POHJANHEIMO, ambasadorul Finlandei: Statisticile arata ca de cand s-a introdus cutia bebelusului, rata mortalitatii infantile a inceput sa scada, iar acum este una dintre cele mai mici din lume.


In schimb, Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din intreaga Uniune Europeana. Lipsa de informatii si saracia le tin pe mame departe de cabinetele specialistilor. Elena Dumitrascu are 31 de ani si in mai putin de doua saptamani va aduce pe lume un baietel. Isi doreste un copil sanatos, asa ca a platit pentru multe investigatii medicale.

ELENA DUMITRASCU: Cea mai ieftina ecografie a fost 450 de lei, au fost si mai scumpe, eu am renuntat la primul doctor pentru ca n-am putut sa tin pasul cu locul unde ma chema sa-mi
faca ecografiile.


E surprinsa de sustinerea pe care statul finlandez o ofera gravidelor si recunoaste ca un astfel de ajutor ar conta mult si pentru ea.

ELENA DUMITRASCU: Toate lucrurile sunt mai scumpe pentru bebelusi decat pentru un adult.

La fel de scumpe sunt si ecografiile performante, pe care multe gravide nu si le permit.

LIDIA CONSTANTIN: Unele mame chiar nu-si dau silinta, iar unele nu au cum sa ajunga sau n-au posibilitati pentru ca sunt niste preturi...care ar trebui sa fie gratuite pentru o gravida.

GABRIELA ALEXANDRESCU, presedinte "Salvati Copiii": 36% dintre femei nu au fost niciodata la ginecolog, 40% dintre ele n-au facut niciodata un control la ecograf.

Asa se face ca in ultimii ani natalitatea a scazut dramatic, iar in 20 de ani avem toate conditiile sa devenim o tara imbatranita.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI