Close sidebar
Close sidebar

Cutremur de 4,2 grade în Vrancea. Unde s-a simțit seismul

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 grade s-a produs, vineri dimineaţă, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 103,8 kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului. 

Sorin Negru,

Cutremur de 4,2 grade în Vrancea

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs, vineri dimineaţă, la ora 6,19 minute, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 103,8 kilometri. Datele prezentate iniţial de INFP privind magnitudinea şi adâncimea au fost revizuite.

Citește și: Două noi cutremure în România, la doar câteva ore distanță unul de celălalt! Zona în care s-au produs seismele

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 58km N de Buzau, 69km E de Sfantu-Gheorghe, 79km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti.

Potrivit INFP, seismul s-a resimțit în localitățile apropiate de epicentru.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Cel mai puternic cutremur din 2024

În data de luni, 16 septembrie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 5,4 grade, cel mai puternic din acest an.

Seismul s-a produs la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 126,8 kilometri, în apropierea oraşelor: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), spune că seismul de 5,4 face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde din doi în doi ani se poate produce un astfel de seism.

"Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5.

Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum", a spus Ionescu.

Aceasta a precizat că ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cât a arătat iniţial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5. El a adăugat că din analizele realizate de specialişti o dată pe secol în zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI