VIDEO Cutremur politic în Coreea de Sud. Liderii din China, Rusia și Coreea de Nord "adulmecă prada"
Criză politică neașteptată în Coreea de Sud, în urma declarării legii marţiale de către preşedintelui Yoon Suk Yeol, decizie care a fost anulată de Parlament câteva ore mai târziu. Oamenii au ieșit în stradă și cer demisia președintelui, în timp ce China, Rusia și Coreea de Nord stau cu ochii pe statul asiatic precum o "haită de prădători", sperând să iasă de pe traiectoria democratică.
Author: Sorin Negru miercuri 04 decembrie 2024 , 14:23
O noapte de tulburări politice în Coreea de Sud a pus sub semnul întrebării stabilitatea unui aliat democratic cheie al SUA – trimițând unde de șoc în regiune și Washington într-un moment de tensiune globală acută, potrivit CNN.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a decretat, marți seară, legea marțială printr-un decret surpriză care a fost anulat câteva ore mai târziu, în urma opoziției copleșitoare din spectrul politic, pentru ceea ce a fost văzut în general ca o încălcare a democrației consolidate a țării.
🚨JUST ANNOUNCED: South Korean President declares MARTIAL LAW. South Korea's security forces enter the building of the National Assembly in Seoul.
Tanks have taken to the streets. pic.twitter.com/4DLgGCu9gA
Mișcarea, despre care Yoon a susținut că este necesară pentru a „salva țara împotriva forțelor anti-statale” care încearcă să distrugă „ordinea constituțională a democrației liberale”, a fost urmată de proteste la Seul și de apeluri tot mai mari la demisia președintelui.
Evenimentele neașteptate și uimitoare au părut să prindă Washingtonul cu garda jos, conform sursei citate. Aceasta este o realitate tulburătoare pentru armata Statelor Unite, care are aproape 30.000 de soldați și cea mai mare bază de peste mări din Coreea de Sud, care servește drept control împotriva Coreei de Nord și a unei Chine agresive într-o regiune critică.
Tulburările au potențialul de a avea ramificații semnificative într-un moment de adâncire a liniilor de falie geopolitice în Asia, unde atât Coreea de Nord, cât și China își întăresc alinierea cu Rusia în raport cu războiul din Ucraina.
Liderii de la Phenian, Beijing și Moscova urmăresc probabil evoluțiile de la Seul cu privire la potențialul său de a submina un bastion-cheie al puterii americane în regiune – și toți ochii sunt acum îndreptați spre Coreea de Nord, care ar putea fi dornică să folosească haosul politic în avantajul ei, scrie CNN.
Reacția NATO la criza politică din Coreea de Sud
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că aliații monitorizează "pas cu pas" situația din Coreea de Sud, unde parlamentul a revocat legea marțială decretată a președintelui Yoon Suk-yeol, și a dat asigurări că "relația puternică" dintre Alianță şi Seul nu se va schimba.
"Evident că urmărim evenimentele. Coreea de Sud face parte din parteneriatul nostru Indo-Pacific: Coreea de Sud, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.
Și asta înseamnă că suntem foarte interesați de modul în care vor evolua lucrurile", a declarat Rutte presei la sosirea sa pentru a doua si ultima zi a reuniunii miniștrilor de externe aliați care are loc la Bruxelles.
Totuşi, politicianul olandez nu a dorit să "comenteze situaţia internă din Coreea de Sud".
"Desigur, ei nu fac parte din NATO, dar sunt prieteni foarte importanți ai noștri.
Colaborăm foarte strâns în asociație, de asemenea cu Japonia, Australia și Noua Zeelandă, iar asta înseamnă că urmărim pas cu pas și moment de moment ceea ce se întâmplă.", a explicat el.
🚨JUST ANNOUNCED: South Korean President declares MARTIAL LAW. South Korea's security forces enter the building of the National Assembly in Seoul. Tanks have taken to the streets. pic.twitter.com/4DLgGCu9gA
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a promis că va face din ţara sa "un stat global cheie", s-a confruntat miercuri cu repercusiuni diplomatice imediate după tentativa sa eşuată de a impune legea marţială.