Cutremurul de 5,7 grade produs marți după-amiază a avut până în prezent peste 300 replici, arată datele publicate de INFP. Cea mai mare replică s-a produs joi, 16 februarie, la ora 03:07 şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.
Peste 300 de replici
Numai în noaptea de miercuri spre joi, s-au produs cinci replici care au depăşit magnitudinea 3.
”În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7 ML (5.5 Mw), produs în zona seimică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopţii de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML. Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km şi a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV”, a transmis, joi, INFP.
Citește și: Cutremur în România. Un seism de 4,2 grade s-a produs noaptea trecută
Sursa citată a precizat că, până în prezent, s-au înregistrat în total 315 replici ale seismului.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: Autoritățile sunt în alertă. În caz de cutremur puternic, 1 din 3 spitale din București ar fi afectate grav
Specialiştii INFP au explicat că astfel de replici se vor mai produce câteva zile, dar ele scad, de obicei, în intensitate. Potrivit INFP, un cutremur de mare intensitate produs în 2013 în judeţul Galaţi a avut peste o mie de replici în perioada imediat următoare.
Cutremurul de 5,7 grade din Gorj a fost cel mai mare seism produs vreodată în zonă
Seismul cu magnitudine 5,7 din județul Gorj a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă. Seismul a fost urmat, până miercuri după-amiază, de peste 160 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Citește și: VIDEO- Salvatorii români s-au întors acasă din Turcia. Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă
Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade- urmat de 16 replici- la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.
În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.
Citește și: Cutremur în Asia. Seismul a avut 6,1 grade și s-a produs în zona Cercului de Foc al Pacificului
Conform reprezentanților INFP, vor fi montate trei staţii seismice care vor completa actuala reţea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. De asemenea, vor fi inslatate cinci staţii GPS totale. Cu aceste stații de GPS se vor monitoriza mișcările de deplasare a faliilor.