Cuvinte de origine slavă pe care le folosim și astăzi în mod sistematic
Limba română, care este o limbă indo-europeană, s-a format și prin termeni asimiliați din alte limbi, printre care și cele slave.
Limba română este o limbă dacoromanică, formându-se din limba dacoromână, care a venit în contact cu latina vorbită în Dacia. Ulterior, de-a lungul secolelor, limba română a fost influențată de limbi ca germana, greaca, maghiara sau turca. Cea mai importantă influență a venit, însă, din partea limbilor slave.
Explicația este acea că migrarea triburile slave, care au traversat teritoriul țării noastre, s-a petrecut chiar în perioada formării limbii române.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Care este limba straina pe care trebuie sa o stii ca sa ai sanse mari la angajare! Engleza a fost detronata
De exemplu, „a iubi”, care vine din slavul „ljubiti”, este unul din cele mai folosite cuvinte în limba română. De altfel, mai toate cuvintele care reflectă sentimentele omului vin din limba slavă. Printre acestea se numără jale, lene, drag, nădejde, veselie, ciudă, pizmă sau grijă. Alte cuvinte de origine slavă sunt trup, obraz, gât, glezne, zlătar, grădinar, zidar, precupeţ, babă, nevastă, boier, slugă, rob, cojoc, nădragi, izmene, cuşmă sau şubă.
De asemenea, lapoviţă, crivăţ, belciug, ciocan, cleşte, daltă, greblă, lopată, nicovală, perie, pod, pivniţă, grajd, prag, ogradă, grădină, sfoară, sită, topor, plug, suliţă, sabie, coşciug, coş, clopot, gulie, hamei, hrean, lobodă, morcovi, praz, rapiţă, sfeclă, ştir, bivoli, raţă, gâscă, păstrăv, ştiucă, colindă, gol, izvor, rană, scump, sută sau brazdă vin tot din limbile slave.