Costumații tradiționale, arme specific dacice și obiceiuri uitate în negura anilor. Toate au putut fi admirate în Arad, unde un grup de pasionați a istoriei daco-romane a făcut popas pentru câteva zile, ca să le arate oamenilor un petec de istorie. În vechea Dacie, meșteșugarii avea un rol foarte important, căci pe munca lor se bazau cele mai multe dintre activități.

Citește și: ROventura. Tara Dornelor, un loc de poveste unde tradițiile se impletesc cu credința!

Mihaela Coman: „Ceramică, cu o roata olarului cu viteză redusă, încerc să reconstitui și să fac un vas pentru farmacia dacică, pentru prepararea anumitor tincturi și ceaiuri.”

Turiștii care au ajuns în Arad s-au putut bucura de tradițiile vechi

În timp ce acasă, meșterii și meșteșugarii asigurau bunul mers al lucrurilor, pe câmpul de luptă, oștenii daci purtau războaie care au rămas în istorie. Armurile lor, îndelung lucrate, erau gândite astfel încât să nu lase nicio parte a corpului descoperită în fața dușmanului.

„Armura dacică era formată din cască, care e replică unu la unu cu cea de pe columna lui Traian, sarmată, mânica segmentată și jambieră. Aia e pentru picioare și asta era pentru mână care ieșea afară din scut.”

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Iar în timp ce armura dacică era foarte compactă, costumația romanilor era mult mai mobilă și purta amprenta victoriilor dobândite.

De altfel, în tabăra romană, meșteșugurile par mult mai numeroase decât cele ale dacilor și mult mai apropiate timpurilor noastre. Un exemplu în acest sens sunt și obiectele folosite de conducătorii oștirilor romane aflate în subordinea lui Neros, Cezar sau Traian.

Radu Covaliu, președintele Asociației Culturale Tomis Constanța:   „Metalo-plastie prin care ne realizăm curele pentru balteus sau pentru cingulum și tot felul de apărători, avem atelier de pielărie în care ne

confecționăm diverse din solzi de metal sau piele.”

Zecile de actori amatori înscriși în Asociația Culturală Tomis, cea care aduce publicului astfel de spectacole inedite, încearcă să arate situațiile reale despre care istoria a vorbit adeseori. Spre exemplu, acest mercenar, care pe timpul luptelor putea să schimbe tabere și să treacă cu ușurință de la daci la romani sau inver,s în funcție de beneficiul pe care îl avea.

„Trebuie să am bogăție cu care să mă întorc acasă, poate că pot lua și de la unii și de la ceilalți, așa că abia aștept să-mi zornăie în pungă aurul dacic, sau aurul roman.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Înființată în urmă cu 8 ani, asociația care organizează astfel de evenimente își propune ca anual să recreeze fragmente și perioade din istoria romanilor, astfel încât tot mai mulți oameni să afle care era viața, în acele timpuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si