Close sidebar
Close sidebar

O țară pacifistă din UE a votat masiv pentru înarmare. "Europa după invazia rusă nu mai e la fel"

Chiar și cele mai pacifiste state europene trec la înarmare după invazia neașteptată a Rusiei într-o țară vecină

Sorin Negru,

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a propus referendumul pentru întărirea apărării țării sale în fața pericolului rus 

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

O majoritate covârşitoare a danezilor, aproximativ 67%, a votat miercuri în favoarea aderării la politica de apărare a UE, potrivit numărării a 99% din buletinele de vot, potrivit AFP.

Citeste si: Klaus Iohannis: "Suntem uniți și hotărâți în fața agresiunii militare a Rusiei"

Membră fondatoare a UE, Danemarca a obținut patru excepţii de la politicile europene, în domeniile: apărării comune, monedei unice, cetăţeniei europene, justiţiei şi afacerilor interne. 

Danemarca renunță la excepția privind apărarea

"În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Putin. Arătăm că atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim", a declarat premierul Mette Frederiksen în faţa partizanilor săi.

"A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după", a adăugat ea.

Premierul Danemarcei a vizitat Ucraina săptămânile trecute, împreună cu premierul Spaniei

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Investiții de minim 2% din PIB în domeniul apărării

La două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mette Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor din parlament pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze, precum şi importante investiţii militare pentru a depăşi pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării dorit de NATO.

Citeste si: Ucraina le promite americanilor că nu va bombarda teritoriul Rusiei

Ţară tradiţional eurosceptică, Danemarca a obţinut o serie de excepţii în 1993, numite "opt out" (opţiunea de retragere) pe mai multe probleme europene, în special în ceea ce priveşte apărarea.

Danemarca renunță la euroscepticism în privința apărării

Regatul scandinav- membru fondator al NATO- nu a putut, astfel, să participe la nicio misiune militară a UE.

Altădată marginală, politica de apărare a celor 27 a căpătat amploare în ultimii ani, chiar dacă ideea unei armate europene este o barieră încă de netrecut pentru numeroase capitale. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Danemarca este membru fondator la ONU (1945) şi NATO (1949). Este, de asemenea, membră a OSCE, OCDE, FMI, Banca Mondială, Consiliul Europei etc.

Printre priorităţile de politică externă ale Regatului Danemarcei s-au numărat susţinerea asumării de către UE a poziţiei de lider în combaterea încălzirii globale, fructificarea oportunităţilor oferite de creşterile economice înregistrate în ţările BRIC şi implicarea mai accentuată a Danemarcei în eradicarea sărăciei din Africa.

Danemarca este membru al Consiliului Statelor Mării Baltice, deținând președinția acestui format în perioada 2019-2020. Prioritățile președinției daneze au vizat combaterea traficului cu ființe umane, protecția civilă, dezvoltarea durabilă și economia maritimă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI