Close sidebar
Close sidebar

De când trece România la ora de iarnă. Scurt istoric

Află de când trece România la ora de iarnă! un scurt istoric al schimbării orei în țara noastră

Andreea Stoica,

Ora de iarnă 2024

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Trecerea la ora de iarnă este un eveniment important care are loc în fiecare an și afectează țările care aplică sistemul de schimbare a orei în funcție de sezon. În România, acest fenomen a devenit o obișnuință, dar puțini știu exact de când trece România la ora de iarnă și ce impact are asupra noastră. În acest articol, vom explora data exactă a trecerii la ora de iarnă în 2024, precum și cum ne influențează această schimbare.

De când trece România la ora de iarnă

România a început să aplice trecerea de la ora de vară la ora de iarnă încă din anul 1932, în contextul unor măsuri europene de economisire a energiei.

Această practică a fost suspendată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reluată în 1979, când a devenit o normă stabilită la nivelul Uniunii Europene.

Scopul principal al acestei modificări a fost de a maximiza utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei și de a reduce consumul de energie electrică. În perioada de iarnă, când zilele sunt mai scurte, România revine la ora oficială standard, cunoscută și ca ora de iarnă.

Astfel, ceasurile sunt date cu o oră înapoi, oferindu-ne mai multă lumină dimineața și mai puțină seara.

Ora de iarnă 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Când se schimbă ora de iarnă în 2024 și cum trebuie potrivite ceasurile?

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, România trece la ora de iarnă

În anul 2024, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. La ora 04:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, marcând începutul orei standard pentru sezonul rece. Aceasta înseamnă că vom „câștiga” o oră de somn, iar diminețile vor fi mai luminoase, în timp ce serile vor deveni mai întunecate.

Citeste si: Cutremur cu magnitudinea de 6 în această dimineață în Turcia! Cât de puternic s-a resimțit seismul- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”- antena3.ro

Această schimbare va fi valabilă până în primăvara anului 2025, când vom reveni la ora de vară, dând din nou ceasurile cu o oră înainte.

Citește și: Când se ia vacanța de Crăciun în 2024. Cât durează vacanța de iarnă a elevilor

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă poate afecta rutina zilnică și, în unele cazuri, sănătatea noastră. Modificarea ritmului circadian, care reglează ciclul somn-veghe, poate provoca dificultăți de adaptare pentru unii oameni. Specialiștii recomandă o ajustare graduală a programului de somn în zilele care preced schimbarea orei, pentru a reduce disconfortul.

De asemenea, schimbarea orei poate afecta concentrarea, productivitatea și starea de spirit. Persoanele mai sensibile pot resimți stări de oboseală, iritabilitate sau dificultăți de concentrare în primele zile după trecerea la ora de iarnă. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, corpul se adaptează în câteva zile la noul program.

Citeste si: Pensiile se vor recalcula după adăugarea noilor venituri! Cine va beneficia de această creștere?- kfetele.ro

Citeste si: Misterul dispariției copiilor milionarului din Hunedoara! Un mesaj video ridică noi semne de întrebare- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”- antena3.ro

Ora de iarnă 2024- România

[Sursa foto: PixaBay]

Pe lângă efectele asupra somnului și sănătății, trecerea la ora de iarnă are și implicații economice și sociale. Zilele mai scurte și serile mai întunecate pot influența activitățile sociale și chiar siguranța rutieră, întrucât deplasările de seară se fac în condiții de lumină redusă. De aceea, este important să fim atenți la adaptarea la noile condiții de trafic.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI