De ce a colaborat Traian Băsescu cu Securitatea. Fostul Președinte al României avea numele „Petrov”
Traian Băsescu colaborare cu Securitatea. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. De ce i se spunea „Petrov”?
Instanța a decis, în baza documentelor depuse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu fosta Securitate.
Acesta a avut gradul de locotenent-colonel și ar fi dat două note informative olografe care erau semnate cu numele de cod „Petrov”.
Potrivit CNSAS, de-a lungul colaborării pe care a avut-o cu Securitatea, Traian Băsescu, furniza informații prin care își denunța colegii de facultate și de la locul de muncă pentru „activități potrivnice regimului totalitar comunist”, printre care se numărau intenția de a pleca în străinătate, relația cu cetățeni străini.
Acestea erau consemnate în note informative ce datau din 05.05.1975.
Traian Băsescu ar fi dat note informative ce au dus la menținerea în țară a unui fost coleg de Marină. Documentele depuse de CNSAS au arătat că fostul președinte Traian Băsescu avea un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.
Fostul Președinte al României avea numele „Petrov”
Numit „Petrov” în colaborarea sa cu fosta Securitate, Traian Băsescu a spus în fața instanței că nu știa că i-a fost pus un astfel de nume, mai mult a menționat că
rapoartele sale erau semnate cu numele de Traian Băsescu.
„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ.(...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, a spus fostul Președinte.
„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ.
Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformațiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”.
Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a declarat Traian Băsescu în fața instanței.