De ce e periculos paracetamolul. Avertismentul neurologilor
În ciuda impactului pe care ar putea să-l aibă acetaminofenul, acesta rămâne unul dintre cele mai importante medicamente la nivel mondial, fiind considerat esențial de către OMS.
Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente la nivel internațional. Chiar dacă este folosit atât pentru ameliorarea anumitor dureri, cât și în cazul răcelilor, acest medicament ar putea efecte nebănuite.
Acetaminofenul, așa cum mai este cunoscut paracetamolul, ar putea crește tendința de asumare a riscurilor, arată un studiu care a măsurat schimbările de comportament ale oamenilor care consumă acest medicament.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Din ce în ce mai multe studii arată că acetaminofenul care reduce durerea ar putea avea efecte importante asupra proceselor psihologice. Mai exact, această substanță ar diminua sensibilitatea la emoții negative, astfel că poate reduce nivelul de empatie și chiar afecta funcțiile cognitive.
Chiar dacă aceste efecte ar fi minore, ele trebuie precizate având în vedere că acetaminofenul este extrem de folosit, în special pentru că se găsește în peste 600 de tipuri de medicamente care pot fi eliberate fără rețetă.
„Se pare că acetaminofenul face ca oamenii să resimtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați. Având în vedere că aproape 25% din populația SUA ia acetaminofen săptămânal, percepțiile reduse asupra riscului și creșterea asumării riscurilor ar putea avea efecte importante asupra societății”, a explicat neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio atunci când au fost publicate rezultatele.
În urma mai multor studii, cercetătorii au apreciat că efectele medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor poate fi interpretat și prin reducerea anxietății: „Acetaminofenul ar putea reduce această anxietate, ducând astfel la asumarea unor riscuri mai mari.”
Citește și: Focar de gripă aviară în România! Zona în care a fost descoperit virusul care se poate transmite la oameni