Dar de ce este atât de greu să te lași de fumat?

Nicotina din țigări, cea care oferă temporar o creștere a stării de spirit, creează dependență, iar reducerea cantității de nicotină sau renunțarea bruscă la această substanță ne dă simptome de sevraj. Apoi, fumatul este un obicei care se integrează foarte puternic în rutina noastră, pentru că îl asociem cu momentele de relaxare, cu ieșirile în oraș, cu socializarea, cu alte cuvinte, ne face viața mai frumoasă și e dificil de schimbat ceva în ceea ce te definește.

Citește și: Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice, inclusiv în restaurante, baruri și școli

Dar există și alternative pentru fumat, care elimină în proporție mare, de peste 90%, substanțele nocive ale țigării clasice și care ne pot ajuta să gestionăm dependența de nicotină și de gest. Dispozitivele vape de unică folosință conțin nicotină, dar nu generează gudron, monoxid de carbon și alte substanțe chimice toxice care sunt produse de arderea tutunului. Apoi utilizarea lor implică gestul cu care te-ai obișnuit ca fumător.

Simptome fizice ale renunțării la fumat

Nicotina creează un nivel mare de dependență, la fel de ridicat ca în cazul cocainei sau heroinei, potrivit unui studiu citat de heart.org. Astfel, renunțatul brusc la țigări ne dă stări de neliniște și iritabilitate cărora le putem face față cu greu.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dispariția dependenței de nicotină durează în cele mai multe cazuri aproximativ o lună, timp în care ea se reduce treptat, dar lupta mentală împotriva țigărilor poate dura mult mai mult timp.

Citește și: VIDEO- Noi reguli pentru elevi: Fără telefoane la ore și fără să fumeze la școală

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Renunțarea bruscă la țigări ne dă simptome fizice cărora le putem face față cu greu:

  • Tuse- pe măsură ce corpul se curăță de substanțele acumulate prin fumat, multe persoane pot avea o tuse care durează câteva săptămâni.
  • Apetit mărit- țigările conțin și substanțe chimice care reduc senzația de foame. Odată ce acestea au fost eliminate, în mod natural crește și apetitul. Primele două săptămâni sunt mai complicate din acest punct de vedere, după care organismul se reglează. Cu toate că multe persoane care s-au lăsat de fumat au reușit să-și țină sub control apetitul, multe cedează ușor poftelor și pot acumula între 5 și 10 kilograme în plus.
  • Constipație- este un efect care poate dura până la o lună.
  • Oboseală- pentru că nicotina este un stimulent, renunțarea la ea poate da semne de oboseală.
  • Dureri de cap- pot apărea în primele zile după renunțarea la țigări, dar dispar destul de repede, cam după o săptămână.
  • Anxietate și depresie- sunt stări care pot apărea odată cu renunțarea la nicotină, însă dispar în mod natural odată cu atenuarea dependenței.

Deși toate aceste simptome sunt neplăcute, ele dispar într-un interval relativ scurt, iar beneficiile lăsatului de fumat merită tot acest efort.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si