Close sidebar
Close sidebar

De ce le este greu romanilor sa renunte la acumularea de bunuri si la consum. Un cunoscut trainer de dezvoltare personala explica cum te schimba in bine un stil de viata minimalist

Florin Rosoga, unul dintre cei mai cunoscuti traineri de dezvoltare personala din România, a explicat de ce le este greu romanilor sa renunte la obiceiul de a consuma si de a acumula bunuri, in favoarea simplificarii existentei.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Trainerul de dezvoltare personala a explicat pentru adevarul.ro ce presupune stilul de viata minimalist si de ce romanii inca nu il adopta, desi le-ar simplifica traiul si i-ar face mai fericiti.

"Stilul de viaţă minimalist reprezintă selecţia lucrurilor esenţiale, puterea de a vedea cu adevărat ce este important în viaţa ta şi de a te concentra pe acestea”, spune Florin Roşoga.

Tendinta de a acumula multe lucruri se manifesta din copilarie, iar trainerul da exemplul fiului sau, de 8 ani, care nu voia sa renunte la jucariile lui, desi avea o camera plina cu astfel de lucruri.

'De-a lungul anilor, evenutualele încercări de a-l convinge să mai eliberăm spaţiul s-au lovit de un refuz vehement. Am avut o discuţie şi am reuşit să-l conving să renunţe la acelea pe care nu le mai folosea, adică marea lor majoritate.

Din jucăriile pe care le avea, au mai rămas doar 30%", a povestit Florin Roşoga.

Ce se intampla in momentul in care incepem sa renuntam la lucruri

"În momentul în care începem să ne reorganizăm spaţiul din jurul nostru, să-l facem mai curat, mai clar, mai simplu, creat doar din lucrurile care ne aduc împlinire şi ne fac să ne simţim bine, există un efect interesant care începe să se producă şi asupra minţii noastre şi asupra modului în care ne trăim viaţa.
Eu aş începe prin a mă uita în jurul meu şi de a elimina miile de lucruri inutile, pe care nu le folosesc: lucrurile care îmi dispac, lucrurile neutre, dar inutile şi m-aş înconjura de cele care crează energie pozitivă
, a subliniat specialistul.

În ceea ce-i priveşte pe români, adoptarea acestui stil de viaţă este dificil şi pentru că după 50 de ani de comunism, în care am fost privaţi de lucruri esenţiale, acumularea de bunuri a devenit un scop în sine pentru mulţi.


"La nivel de cultură locală se tinde spre a aduna lucruri, din cauză că oamenii nu au avut acces la acestea, la un moment dat. Pe de altă parte, dacă ne uităm la televizor, la modelele cele mai vizibile, nu vom vedea aşa multe exemple de oameni care au tendinţa de a trăi o viaţă relativ simplă, înconjuraţi de ceea ce cu adevărat contează şi ceea ce-i face fericiţi.
Vedem mai degrabă modele total opuse. Ideea de minimalist nu este foarte populară la noi. Românii sunt mai degrabă interesaţi să acumuleze lucruri. Există posibilitatea să apară şi un revers, să se împovăreze prea mult şi să realizeze că se încarcă de lucruri care nu le sunt cu adevărat utile
", este de părere Roşoga.

"Oamenii care au cea mai mare şansă de reuşită în adoptarea stilului de viaţă minimalist sunt cei care stau foarte bine din punct de vedere financiar, care au avut deja ocazia să acumuleze multe lucruri şi să se împovăreze cu lucruri, relaţii sau angajamente. Ei rezonează foare bine cu ideea de minimalism, au avut ocazia să vadă cum trăiesc alte culturi, citesc despre aceste lucruri şi practică dezvoltarea personală. Minimalismul înseamnă eliminarea lucrurilor care sunt în plus, fie că este vorba de obiecte, angajamente, relaţii sau alte lucruri care ne împovărează. În momentul în care eliminăm ceea ce este balast, în viaţa nostră rămân doar lucrurile care ne aduc împlinire şi ne ajută să obţinem realizări ”, spune specialistul.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește-ne pe

TAGURI
Life
Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI