Close sidebar
Close sidebar

De ce magneziul este esențial pentru sănătatea ta

Magneziul este unul dintre elementele indispensabile corpului uman, pentru o funcționare optimă, fără dezechilibre. Modul cum te simți, cum dormi sau cum funcționează corpul tău sunt puternic influențate de magneziu.

Alis Pop,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În continuare vei putea afla mai multe beneficii ale magneziului pentru sănătate și  cum să faci pentru a preveni sau trata un deficit al acestui mineral esențial.

Ce este magneziul

Magneziul este un mineral prezent în fiecare celulă a corpului uman, fiind implicat în peste 300 de reacții metabolice. Acesta este al patrulea cel mai abundent mineral din corp și contribuie la reglarea funcției musculare și nervoase, la controlul nivelului de glucoză din sânge, precum și la producția de energie.

Magneziul se află în principal în oase, mușchi și țesuturi moi și poate fi obținut printr-o alimentație variată sau prin medicamente, cum sunt cele pe bază de orotat de magneziu. Deficiențele de magneziu pot duce la diverse probleme de sănătate.

Importanța magneziului pentru sănătate

Magneziul are, așadar, o importanță majoră pentru sănătate. Iată câteva dintre funcțiile pe care le susține:

Funcția musculară și nervoasă

Magneziul este important pentru funcționarea mușchilor și nervilor. El ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și la contracția și relaxarea mușchilor, prevenind crampele musculare, spasmele și convulsiile. Pentru atleți și persoanele active, nivelurile adecvate de magneziu previn durerile și oboseala musculară.

Funcția cognitivă și sănătatea creierului

Magneziul este important și pentru sănătatea creierului, fiind implicat în sinteza neurotransmițătorilor și în protejarea neuronilor împotriva deteriorării oxidative.

Din acest motiv, el poate reduce riscul unui declin cognitiv și al bolilor neurodegenerative, cum este boala Alzheimer. De asemenea, este recunoscut pentru rolul său în prevenirea migrenelor și a cefaleei, prin relaxarea vaselor de sânge din creier.

Sănătatea oaselor

Aproximativ 60% din magneziul care se află în corpul nostru este stocat în oase, contribuind la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. El ajută la metabolizarea calciului și a vitaminei D, esențiale pentru sănătatea sistemului osos.

Sănătatea cardiovasculară

Magneziul este important și pentru menținerea unui ritm cardiac normal și controlarea tensiunii arteriale. El relaxează vasele de sânge și reduce tensiunea arterială, contribuind la prevenirea bolilor de inimă și hipertensiunii arteriale. De asemenea, reglează nivelurile de colesterol, reducând riscul de ateroscleroză.

Metabolismul glucozei

Un alt rol important al magneziului este că reglează nivelurile de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet de tip 2. Studiile au arătat că persoanele cu un nivel scăzut de magneziu prezintă un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulină, care este premergătoare diabetului.

Reglarea hormonală și sănătatea femeilor

Magneziul are un rol important și în echilibrul hormonal, mai ales în cazul femeilor. El ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (crampe, balonare, schimbări de dispoziție) și este util și în gestionarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și anxietatea.

Reducerea stresului

Magneziul contribuie la reducerea nivelului de stres prin reglarea neurotransmițătorilor care calmează sistemul nervos. GABA (acidul gamma-aminobutiric) este un astfel de neurotransmițător care favorizează relaxarea și somnul.

Funcționarea optimă a sistemului imunitar

Magneziul ajută inclusiv la reglarea producției de celule albe (leucocite) din sânge, care sunt implicate în apărarea împotriva infecțiilor și bolilor. Un sistem imunitar puternic necesită un aport adecvat de magneziu, pentru a menține procesele antiinflamatorii și a preveni reacțiile autoimune.

Surse de magneziu

Sursele de magneziu sunt variate. Alimentele cu un conținut ridicat de magneziu sunt: migdalele, semințele de dovleac, semințele de chia, spanacul, varza kale, quinoa, ovăzul, fasolea neagră, lintea, avocado, bananele, somonul, macroul, laptele și iaurtul.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Există și medicamente recomandate în cazul deficienței de magneziu. Un exemplu este medicamentul care are în compoziție Orotatul de magneziu. Cu o formulă care combină magneziul și acidul orotic, acest medicament este benefic pentru sănătate, reducând oboseala musculară, sprijinind funcția cardiovasculară, sănătatea oaselor și a sistemului nervos. Medicamentul poate fi administrat doar la recomandarea medicului.

 

 

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI