Între cel care îşi spune Prinţul Paul, deşi nu are grad nobiliar oferit de Casa Regală a României, şi ceilalţi descendenţi ai Regelui Carol al II-lea, relaţiile au fost mereu tensionate. Mai ales, că în lupta pentru nume, dar şi pentru avere, cel care în acte s-a numit până la un moment dat Paul Lambrino, a apelat şi la justiţie.
Într-un interviu mai vechi, Regele Mihai a acceptat să povestească de ce nu a vrut niciodată să-l recunoască pe Paul Lambrino şi pe tatăl său ca făcând parte din familie, deşi Mircea
”În statutul familiei domnitoare este stipulat în mod clar faptul că nici un membru al Familiei Regale nu are dreptul de a se căsători fără permisiunea Regelui. La acea vreme, bunicul meu, Regele Ferdinand, era şeful familiei. El nu şi-a dat consimţământul pentru căsătoria dintre tatăl meu şi Zizi Lambrino. Conform legilor române, această căsătorie era, deci, nulă şi neavenită.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”Dacă ei ar fost oameni simpli, liniştiţi, de ce nu? Eu consider, însă, că s-au comportat rău. După moartea tatălui meu, ei au solicitat printr-un tribunal francez dreptul a purta numele nostru, drept care le-a fost recunoscut. Or, nici un tribunal străin nu poate să îşi aroge astfel de prerogative, care aparţin în exclusivitate Ministerului Regal (s.m.). Membrii familiei Lambrino nu s-au oprit aici, adăugându-şi la numele lor titlul de principi ai României, ceea ce este culmea. Nu ”devii” prinţ sau prinţesă a României, te ”naşti” sau nu aşa. Aşa ceva nu se poate face oricum. Susţin în continuare că persoana care astăzi se prezintă sub numele prinţul Paul de Hohenzollern-România nu este decât… domnul Lambrino (…) După părerea mea, el nu constituie o ameninţare serioasă. Atât timp cât ne lasă în pace, vom proceda la fel în ceea ce îl priveşte”, spunea în urmă cu mai mulţi ani, Regele Mihai.
Povestea relaţiei de rudenie dintre Regele Mihai şi Prinţul Paul
În anul 1918, pe când se afla pe front, în Primul Război Mondial, Carol al II- lea, care atunci era doar prinţ, a dezertat, pentru a se căsători cu Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca ”Zizi“ Lambrino, fiica unui general român. Carol al II-lea şi Zizi Lambrino au fugit la Odessa, unde cei doi s-au căsătorit fără a avea aprobarea Casei Regale. Ceremonia a fost oficiată în Catedrala Ortodoxă Pokrovska. Un an mai târziu, în 1919, această căsătorie, pe care Casa Regală a României a considerat-o ilegitimă, a fost anulată printr-o sentinţă pronunţată de Tribunalul Ilfov. În ciuda acelei sentinţe, relaţia celor doi a continuat, iar în august 1920 s-a născut Mircea Gregor Carol Lambrino.
Apoi, după divorţul impus de Casa Regală, Carol al II-lea a cunoscut-o, în cursul unei croaziere în jurul lumii, pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921. Ulterior, cuplul regal a avut un copil, viitorul Rege Mihai.