Senectutea nu este o etapă ușoară, nici pentru cel care trece prin ea, și nici pentru cei dragi lui care, de multe ori, din varii motive, nu își pot asuma așa cum trebuie tot ce este nevoie pentru buna îngrijire a persoanei vârstnice. Din fericire, în prezent, la un cămin de bătrâni lucrurile s-au schimbat fundamental, și poți avea încredere că părinții, socrii sau alte rude au parte acolo de cel mai bun tratament.
Ce tip de camere are disponibile
Respectarea regimului alimentar
Pe perioada cât sunt internați aici, vârstnicii vor primi trei mese și două gustări, în fiecare zi. Un cămin de bătrâni unde respectul față de seniori nu este doar o simplă expresie va avea grijă ca mesele să fie alcătuite din preparate de bună calitate.
Asistență medicală permanentă
Principalul motiv pentru care un vârstnic ajunge într-o astfel de locație este pentru că are nevoie de o supraveghere permanentă, imposibil de asigurat acasă. Prin urmare, este important ca într-un centru de acest gen să lucreze personal calificat, amabil, empatic, care să știe cum să reacționeze și să relaționeze cu persoanele mai în vârstă. Și cum pe măsură ce anii trec, sănătatea nu mai este chiar atât de bună, încep să se manifeste anumite afecțiuni specifice, sau chiar este cazul de unele cronice, asistența medicală permanentă trebuie să fie o normalitate. Un medic permanent în instituție, sau măcar prezența zilnică a asistentelor medicale și a infirmierelor trebuie să fie o normalitate, nu un serviciu de lux.
Citeste si: Un bătrân de la un centru neuropsihiatric a murit după ce a fost bătut crunt de un infirmier beat
Modalități de recreere
În afară de toate facilitățile de mai sus, nu trebuie să neglijăm și modalitățile de recreere ale rezidenților din aceste centre. Prin urmare, căminul de bătrâni pe care îl cauți pentru cineva drag ție trebuie să aibă spațiu verde pentru relaxare, un loc unde bătrânii pot juca jocuri de societate, pot discuta între ei, își pot petrece plăcut timpul liber. Chiar și o bibliotecă este perfectă în acest caz. Există chiar și astfel de instituții care oferă persoanelor internate aici să își sărbătorească ziua de naștere, onomastica, și nu numai marile sărbători religioase.
Bătrânețea nu trebuie petrecută în singurătate
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cu siguranță bătrânețea nu este ușoară pentru oricine. La neplăcerile legate de anumite afecțiuni, se adaugă lipsa de socializare, singurătatea. Mulți dintre bătrânii noștri așteaptă în tăcere ca măcar o oră cineva drag să le treacă pragul și să îi mai întrebe ce mai fac, ca să nu mai vorbim despre cazurile grave, când se deplasează foarte greu sau necesită supraveghere permanentă. Din păcate, și timpul nostru este destul de limitat și plin de sarcini care trebuie duse la bun sfârșit, și acasă, și la serviciu. De aceea, o soluție este și apelarea la căminele de bătrâni, unde cei dragi nouă, ajunși la o vârstă respectabilă, se pot bucura de o bătrânețe liniștită.
Lipsa socializării, cea mai grea boală
Nu degeaba se spune că singurătatea este cea mai grea boală pentru un vârstnic. Internarea într-un cămin de bătrâni este șansa acestuia de a socializa, de a-și împărtăși experiența și amintirile. Aici vor găsi persoane de vârsta lor, cu pasiuni comune, cu care vor putea socializa cât vor dori. De asemenea, vor fi antrenați de către personalul centrului și în diferite alte activități, jocuri, vor putea să citească sau să privească la televizor, orice le va face plăcere. Cu siguranță nu vor mai avea timp să se plictisească, și zilele vor fi din nou frumoase pentru ei. De asemenea, nu de puține ori în astfel de centre au avut loc chiar oficieri de căsătorii, așa că… viața chiar se dovedește a fi plină de surprize!
Bătrânețea chiar nu trebuie să fie o povară, iar pentru ca această afirmație să fie una reală, este important să iei la timp cele mai bune decizii. Alege un cămin de bătrâni pentru cel drag ție, unul care să respecte recomandările de mai sus, și unde să ai certitudinea că senectutea este respectată. Va avea parte de o alimentație potrivită, supraveghere permanentă, asistență medicală și, mai ales, posibilitatea de a interacționa cu alte persoane. Asta nu înseamnă că l-ai uitat, și măcar o dată pe săptămână, sau când poți, treci să vezi ce mai face și cum îi este. La un moment dat vei fi poate și tu în situația lui, iar fiecare clipă petrecută cu cineva drag ție îți va umple sufletul de bucurie!