Close sidebar
Close sidebar

De ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Află de ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Andreea Stoica,

De ce se face colivă

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Coliva, o ofrandă sacră a tradiției ortodoxe, este un dar adus la slujbele de pomenire a morților, având o semnificație profundă în credința creștin-ortodoxă. Simbol al trupului trecător și al nemuririi sufletului, coliva este realizată din arpacaș fiert, îndulcit cu miere sau zahăr, și reprezintă o expresie vizibilă a credinței în înviere.

Această ofrandă are o istorie îndelungată, care își găsește rădăcinile în secolul al IV-lea, în vremea Sfântului Teodor Tiron. 

De ce se face colivă

Coliva este nelipsită din ritualul de pomenire a celor plecați, fiind considerată o manifestare materială a credinței în nemurire. Ingredientele principale ale colivei- grâul, mierea sau zahărul, alături de mirodenii și nucă- sunt atent alese, fiecare având o simbolistică aparte.

Grâul, ca hrană esențială a trupului, este asociat cu simbolul morții și al renașterii, reflectând o credință adâncă în înviere. Așa cum bobul de grâu trebuie să fie îngropat și să putrezească pentru a încolți și a aduce rod, tot astfel se crede că trupul omenesc va trece prin procesul de descompunere pentru a renaște la Învierea de Apoi.

Această tradiție este inspirată și de cuvintele Mântuitorului din Evanghelia după Ioan (12:24) și din Epistola către Corinteni (15:36), unde trupul este asemănat bobului de grâu ce trebuie să moară pentru a renaște.

Coliva simbolizează astfel legătura strânsă dintre trupul fizic și credința în viața veșnică, dar și speranța că sufletul celui decedat va ajunge într-o stare de binecuvântare și fericire veșnică.

De ce se face colivă

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec- kanald.ro

Citeste si: Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?- wowbiz.ro

Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro

Citește și: Moșii de toamnă 2024. Principalele tradiții și obiceiuri. Cum se face pomenirea morților

Istoria colivei

Obiceiul colivei își are originea în secolul al IV-lea, când Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a intervenit miraculos pentru a proteja credința creștină.

Potrivit istoriei bisericești, împăratul Iulian Apostatul, un persecutor al creștinilor, a ordonat ca toate proviziile din piețele Constantinopolului să fie stropite cu sânge de la sacrificiile aduse idolilor. Aceasta s-a întâmplat în prima săptămână a Postului Mare, iar Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Constantinopolului, l-a avertizat să sfătuiască creștinii să evite alimentele din piață și să consume, în schimb, grâu fiert cu miere, cunoscut mai târziu ca „colivă”.

Această intervenție miraculoasă a Sfântului Teodor a devenit un motiv de celebrare anuală, astfel că Biserica Ortodoxă îl pomenește în prima sâmbătă din Postul Mare, iar obiceiul colivei s-a transmis de-a lungul generațiilor. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în timpul Patriarhului Nectarie al Constantinopolului, între anii 381-397, devenind o parte integrantă a tradiției liturgice ortodoxe.

De ce se face colivă

[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Ce NU trebuie să conțină niciodată pachetul dat de pomană. Sfatul preotului Silviu Biriș: "Dacă tăticu iubea băutura..."

Ce semnificație și origine are coliva

Coliva este mai mult decât un simplu aliment oferit în amintirea celor trecuți din viață; ea simbolizează esența credinței creștin-ortodoxe în nemurire și renaștere. Ingredientele sale, care includ grâul, mierea, zahărul și mirodeniile, au fost alese pentru a simboliza o viață viitoare dulce și armonioasă, o nădejde de fericire veșnică pe care sufletul celor adormiți o poate dobândi. Dulceața mierii sau a zahărului simbolizează virtuțile sfinților sau ale celor adormiți, dar și dulceața vieții veșnice, pe care credincioșii o speră pentru cei plecați dintre noi.

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele din țară! Ce se întâmplă cu voucherele de alimente și ce sumă va mai fi livrată pe ele, în 2025?- kfetele.ro

Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro

Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro

De-a lungul timpului, coliva a fost însoțită de rugăciuni și obiceiuri speciale de binecuvântare în cadrul slujbelor religioase, fiind astfel considerată o ofrandă adusă pentru liniștirea sufletului celui decedat. Este, de asemenea, o expresie a dragostei și a respectului față de cei trecuți și a credinței că aceștia se vor bucura de odihnă veșnică.

Sursa: https://doxologia.ro/de-ce-se-face-coliva-pentru-pomenirea-mortilor

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI