De ce se face parastasul la 40 de zile? Afla ce trebuie sa duci la biserica si la cimitir
In traditia populara, dar si in cea ortodoxa, se stie ca primul parastas dupa ce o persoana moare se face la 40 de zile, acesta fiind considerat cea mai importanta pomenire a sufletului celui care s-a dus.
La 40 de zile se spune ca sufletul se prezinta la judecata particulara, atunci cand el merge in fata Lui Dumnezeu, cu jertfa, rugaciuni si milostenie care sunt aduse de cei care ii fac pomenirea.
Potrivit credintelor ortodoxe, la 40 de zile, la pomenire, la slujba de la biserica se aduce vin, coliva si lumanari. Pe langa asta se aduce si un colac din care se va lua o bucata si se va aseza de catre preot peste icoana, iar din acest colac se va imparti bucatele rudelor decedatului.
Daca se aduc haine sau bunuri la biserica, acestea vor fi binecuvantate de preot si date de pomana.
La cimitir se pune crucea din piatra, cea care se pune ori la parastasul de 40 de zile, ori la un an de la deces. Se pastreaza si crucea de lemn la mormant si ea sta acolo pana cand putrezeste.
Aici se va tine o slujba speciala pentru sfintirea crucii raposatului. La cimitir se aduce un vas de apa curata, busuioc, lumanari, tamaie, coliva si putin vin. Tot aici se aduce si icoana care a stat pe pieptul decedatului cand s-a facut slujba de inmormantare, noteaza cei de la libertatea.ro.