Desi toti fumatorii stiu ca intr-un pachet de tigari exista doar 20 de tigarete, nu multi stiu sau s-au intrebat si de ce se intampla asa. Specialistii au dat insa raspunsul. Potrivit acestora, o tigara ridica nivelul serotoninei pentru 40 de minute. Scade hormonul, apare pofta de inca o repriza de fumat. Un pachet asigura, asadar, 13 ore – o zi intreaga, daca excludem orele de somn.
Potrivit romedic.ro,
„Serotonina este un neurotransmitator extrem de important, produs la nivelul creierului, care are un efect determinant in reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mancare, metabolism, agresivitate, sexualitate, memorie, reglarea temperaturii corpului si tot ea este cea care, atunci cand experimentam o stare de fericire, ii „spune” corpului cum sa se comporte fericit (zambetul, rasul). Serotonina este cunoscuta ca fiind hormonul fericirii pentru ca regleaza dispozitia, inlatura anxietatea si depresia si accentueaza sentimentele pozitive.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Serotonina este produsa in creier sub actiunea a numeroase evenimente, dar si sub influenta unor factori din mediul extern, cum ar fi lumina soarelui. De asemenea, exista anumite alimente care favorizeaza productia de serotonina: fructe (banane, visine), legume, ciuperci, fructe de mare, ciocolata neagra, carne. Acestea insa nu cresc direct nivelul de serotonina, ci favorizeaza productia de triptofan, aminoacidul esential din care se formeaza serotonina. De asemenea, suplimentele de vitamina B6 favorizeaza transformarea triptofanului in serotonina.
Exercitiile fizice se pare ca ar avea de asemenea un rol important pentru stimularea productiei de serotonina, insa nu se cunoaste cu exactitate care este mecanismul.”
Anul trecut, romanii au cheltuit, in medie, 94 de lei lunar pe gospodarie pentru a-si procura tigari, tutun, articole si accesorii de fumat, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS). Statistica pe regiuni privind cheltuiala cu tigari, tutun si accesorii arata ca maximele sunt intalnite in Bucuresti-Ilfov si Vest, iar minimele – in Moldova (Nord-Est) si Oltenia, scrie a1.ro.
sursa