De e important orașul Cernobîl pentru armata rusă? Și preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat recent că, trupele ruseşti se află în zona Cernobîl, precizând că „aceasta este o declaraţie de râzboi împotriva întregii Europe”.

Cum a reușit armata lui Vladimir Putin să cucerească orașul Cernobîl?

Săptămâna trecută, mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.

„Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus și țările UE”, a declarat consilierul Ministerului de Interne Anton Gerashchenko joi înainte de capturarea centralei.

Conform ambasadorului ucrainean pentru Regatul Unit, Vadym Prystaiko, Federaţia Rusă a atacat şi a pus stăpânire pe centrala de la Cernobîl, pentru că este zona cel mai puţin protejată, de la graniţă, din cauza radiaţiilor.   

Citeste si: Ucraina, apel către soldații ruși. Ce vor primi aceștia dacă depun armele

John Blaxland, profesor de studii internaţionale de securitate şi informaţii la Centrul de Studii Strategice şi de Apărare al ANU, a spus că Cernobîl a fost „piatra de temelie spre Kiev”. 

De e important orașul Cernobîl pentru armata rusă?

De e important orașul Cernobîl pentru armata rusă?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Fostul ministru de Externe al Australiei susține că, preşedintele rus, Vladimir Putin, ameninţă orice naţiune care încearcă să ajute Ucraina. Potrivit fostului ministru, Julie Bishop, Capturarea Cernobîlului nu are sens decât dacă Putin încearcă să avertizeze lumea că Rusia este o putere nucleară. 

 

Citeste si: Rusia este acuzată că a folosit arme termobarice în Ucraina: Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare

Autoritățile din Rusia au transmis, vineri, că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunțase, joi, că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi că nu au avut loc „distrugeri” la fosta centrala nucleară de la Cernobîl. 

De ce e important un oraș ruina pentru ruși?

Guvernul Ucrainei, surse militare ruse şi experţi au explicat motivul pentru care rușii au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit opiniilor de până acum, capturarea orașului Cernobîl poate reprezenta o ameninţare la adresa Europei sau doar „piatra de temelie către Kiev”, conform ABC.

Conform unei surse de securitate rusească, preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl, are scopul de a da un semnal NATO, arată ABC. 

De e important orașul Cernobîl pentru armata rusă?

De e important orașul Cernobîl pentru armata rusă?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Un consilier al preşedintelui din Ucraina, Volodimir Zelenski, a declarat despre cucerirea făcută de ruşi ca este „una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, adăugând că „după atacul absolut lipsit de sens al ruşilor în această direcţie, este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură”.   „Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare”, a mai precizat Mihail Podoleak.

Citeste si: Un prezentator rus a făcut anunțul în urmă cu scurt timp: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO”

Totodată, ambasada Ucrainei la București a avertizat asupra riscului ca operațiunea militară a Rusiei să provoace „un alt dezastru ecologic” precum cel din 1986. „Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a anunțat misiunea diplomatică ucraineană pe Facebook.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl.  Atacul Rusiei împotriva Ucrainei  poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, se transmite în postarea de pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si