În calendarul ortodox, sărbătoarea sfântă a Rusaliilor este ziua în care Sfântul Duh îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea. În aceste zile de sărbătoare mare, creștinii ortodocși, și nu numai, nu au voie să se spele pe cap.

Ce se întâmplă dacă te speli pe cap în ziua de Rusalii

Ziua de Rusalii este una sfântă și este trecută în calendar cu cruce roșie. În această zi nu ai voie să faci anumite lucruri. Nu este bine să te speli pe cap în zilele de Rusalii, deoarece vei cădea în păcat. De asemenea, nu aveți voie să spălați rufele sau să faceți curățenie, să mergeți la câmp, să intrați în vie, nu e bine să mergeți în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni. Se spune că dacă faceți aceste lucruri, Ielele te vor prinde şi te vor pedepsi. În aceste zile te poți întâlni cu spiritele rele.

 

Ce se întâmplă dacă te speli pe cap în ziua de Rusalii

Ce se întâmplă dacă te speli pe cap în ziua de Rusalii

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În zilele acestea de sărbătoare, românii merg la biserici pentru a participa la Sfânta Liturghie. Ei iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Frunzele de nuc te feresc de rele. Cine lucrează în această zi va fi pedepsit de puterea lelelor, deoarece se spune că nu prețuiește și cinstește această zi sfântă.

Citește si: Moșii de vară. Ce se face la cimitir cu ocazia acestei mari sărbători?

În popor se zice că cine nu va respecta cu sfințenie sărbătoarea de Rusalii va avea parte de lele, spiritele malefice care provoacă o boală numită de popor „luat din Rusalii”. Cine desfășoară orice fel de muncă azi va fi pedepsit aspru de lele.

În Ardeal, imediat după zilele de Rusalii se practică o tradiție numită „udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie frumoase și sănătoase pe tot restul anului, tradiția spune că acestea trebuie neapărat stropit cu apă.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si