Moșii de vară 2022. Ce se face la cimitir cu ocazia acestei mari sărbători? Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru creștini, în care Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei adormiţi.

În sfintele biserici, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc bucate spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie. 

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, "ale moşilor".

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Moșii de vară 2022. Ce se face la cimitir cu ocazia acestei mari sărbători?

În ziua de 11 iunie este bine să se dea de pomană pentru sufletele celor morți. În trecut, gospodinele dădeau de pomană în vase de lut speciale, pe care le țineau doar pentru această sărbătoare.

În ziua de Moşii de Vară, rudele trebuie să meargă în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi. 

De Sâmbăta Morților este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci și colivă şi să se roage pentru sufletul lor. Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi. 

Citeste si: Moșii de vară 2022. Ziua în care ne gândim la cei care nu mai sunt printre noi: ”Doamne, odihneşte sufletele robilor Tăi în loc luminat, în loc cu verdeaţă”

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de vară trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Pe lângă acestea, rudele mai pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

În regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită în ziua sărbătorii de moşii de vară  se mai pune şi un bănuţ. Coliva împreună cu bănuţul se împart celui mai sărman locuitor al satului, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui ce a primit.

Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, porțile cerului ale iadului sunt deschise. Timp de 50 de zile, sufletele morților călătoresc libere în locurile unde s-au născut și au copilărit, dar și unde au murit.

Citeste si: Moșii de vară 2022. Cum trebuie să arate ceea ce împărțiți pentru sufletele celor morți

Astfel, după cele 50 de zile, sufletele morților trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru a face asta împăcate, rudele și familia trebuie să dea de pomană și să respecte tradiția moșilor de vară. 

Tradiția mai spune că, la această sărbătoare, morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei.

În mediul rural, oamenii împart pomană mai ales celor nevoiași și străinilor, nicidecum rudelor sau în cadrul familiei. 

Moşii de vară 2022. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi 

De Moşii de vară, pe 11 iunie, puteți rosti această rugăciune, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!".

Citeste si: Sărbătoare 11 iunie 2022: Ce sfânt este pomenit în Sâmbăta Rusaliilor?

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si