De unde poți accesa certificatul verde digital pentru COVID-19
De unde poți accesa certificatul verde digital pentru COVID-19, începând de joi, 1 iulie, când site-ul dezvoltat de autorități va fi disponibil pentru toată lumea.
Poți accesa certificatul verde digital pentru COVID începând de mâine, 1 iulie, de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro. STS a anunțat că platforma este pregătită pentru toți cei care vor să-și descarce certificatele digitale UE privinf COVID-19.
Certificat COVID. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 zile înainte de data plecării, pentru a evita situația în care platforma STS de eliberare a acestor documente ar avea probleme.
Citeste si: Cum să descarci certificatul COVID în 8 pași simpli
Românii vor putea călători în statele UE în baza certificatului digital european COVID-19 începând cu data de 1 iulie. Experții de la STS au emis un mini-ghid pentru descărcarea certificatului digital COVID:
Certificat COVID. Interfața aplicației certificat-covid.gov.ro este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, după cum transmite STS într-un comunicat de presă:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”,
urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”6. În funcție de categorie, se completează:
- Pentru generarea certificatului de vaccinare,
se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
- Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „ Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Cei de la STS au mai făcut c âteva precizări importante:
1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.
Citeste si: Țara care interzice călătoriile în anumite state din cauza noilor mutații Sars-Cov-2