De unde poți să cumperi un porc de Crăciun în 2024? Sfaturile ANSVSA
Află de unde poți să cumperi un porc de Crăciun în 2024? Sfaturile ANSVSA!
Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, tradiția românească de a sacrifica porcul pentru masa de Crăciun este încă respectată în multe regiuni ale țării.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) oferă recomandări stricte pentru a asigura siguranța consumatorilor și bunăstarea animalelor. Dacă plănuiești să achiziționezi un porc în 2024, iată ce trebuie să știi.
Sacrificarea porcului din gospodărie este permisă pentru consum familial, dar carnea nu poate fi comercializată.
Solicitarea unui medic veterinar pentru verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare este obligatorie. De asemenea, medicul poate asoma porcul pentru a respecta normele de bunăstare.
Este important să cumperi doar din piețe autorizate sau târguri organizate sub supravegherea autorităților veterinare.
Citește și: Cât costă un kilogram de șuncă/ slănină de porc înainte de Crăciun 2024?
Dacă achiziționezi carne de porc sau produse din carne prin intermediul comerțului online, asigură-te că furnizorul respectă toate normele privind transportul și depozitarea alimentelor.
În cazul în care preferi să achiziționezi carne procesată, caută produse din spații autorizate, sub control sanitar-veterinar.
Asigură-te că produsele au etichete clare și sunt păstrate în vitrine frigorifice.Evitați carnea neexpertizată: Este interzisă comercializarea cărnii provenite de la porci crescuți în gospodării, fără control sanitar veterinar.
Fiecare carcasă trebuie supusă unui examen pentru Trichinella spp. înainte de consum.
Este obligatorie examinarea pentru Trichinella spp. a cărnii de porc provenite din gospodării sau de la porci mistreți.
Costul variază între 22 și 81 de lei+ TVA, în funcție de metoda utilizată.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Când se taie porcul pentru Crăciun 2024? Cele mai frumoase tradiții românești de Ignat
Probele se recoltează din mai multe zone musculare (ex. diafragmă, mușchi abdominali).
Evitați zonele de restricție din cauza Pestei Porcine Africane (PPA)
Comercializarea porcilor sau a produselor din carne din zonele afectate de PPA este interzisă. În caz de nereguli, riscați amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.
Medicul veterinar trebuie să inspecteze porcul înainte de sacrificare și să elibereze un certificat de sănătate.
Porcul trebuie să fie activ și fără semne de boală.
Asigură-te că porcul provine dintr-o zonă autorizată și nu dintr-o regiune de restricție sanitară.
Cere documente care să ateste că porcul este înregistrat și sănătos.