Close sidebar
Close sidebar

De vorba cu Dr. Doina Hrehoret, unul dintre cei 4 chirurgi care fac transplant hepatic in Romania: Cum ajunge un ficat donat la pacientul in suferinta. Organul “traieste” doar 8 ore

De multe ori ni se spune ca traim in tara lui “nu se poate”. Auzim non-stop ca politicienii sunt corupti si fura, ca nu avem autostrazi, ca tinerii o zbughesc din Romania de cum s-au afisat rezultatele la BAC sau ca noi, astia de citim acum aceste randuri, suntem generatia de sacrificiu si sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi, ca medicii n-o vor face daca intram pe mainile lor. Va regasiti in cele de mai sus? Inclinati sa dati din cap a aprobare? Daca da, atunci va invitam sa parcurgeti randurile de mai jos, pentru a afla si ca “se poate”. Si se poate inca bine de tot, datorita unor doctori care au reusit sa plaseze Romania pe harta in care Dumnezeu face minuni prin mainile unor oameni. Unii talentati, e drept.

I.A.,


DISTRIBUIE
acest articol

Chirurgul Doina Hrehoret de la Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cei 4 medici romani care face transplant hepatic. Nu, nu ati citit gresit. Avem doar 4 medici in toata Romania care fac asta. 3 la Bucuresti si, de curand, unul la Iasi.

Ea este singura femeie din acest cvartet de chirurgi de elita romani si – atentie! – singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic.

Reporter: Cum ajunge un medic chirurg la performanta de a face transplant hepatic? De ce e nevoie in afara de minte si talent?
Dr. Doina Hrehoret:
Orice performanta, in orice domeniu necesita multa munca, daruire si, cum se spune, multe sacrificii. Dar daca iti place ceea ce faci, daca investesti pasiune, sacrificiile nu mai sunt percepute astfel, sunt doar deciziile tale pe care ti le asumi.

Am auzit recent ca sunt necesare aproximativ 10.000 de ore pentru a atinge performanta in sport, in muzica, in viata in general. Nu stiu cate ore am investit in aceasta profesie, dar stiu ca ani intregi am intrat in fiecare zi in sala de operatie, nu tineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii.
Rezidentiatul de chirurgie l-am inceput in 1997, in Institutul Clinic Fundeni. Nu visam sa fac transplant, nici nu-mi trecea prin gand.
Pentru mine chirurgia se limita la colecistite, hernii, apendicite... In acelasi an, seful meu,  Prof. Dr. Irinel Popescu a realizat primele patru transplanturi de ficat din Romania, la care am participat si eu. Chiar daca nu au fost reusite, acest an marcheaza pentru noi inceputul activitatii de transplant, iar pentru mine (o simpla coincidenta?!) inceputul carierei de chirurg.
Primul transplant reusit a fost inregistrat in anul 2000 si de atunci peste 800 de pacienti, cu boli grave de ficat au beneficiat de aceasta procedura terapeutica.

Reporter: Unde se situa Romania la acel moment comparativ cu celelalte tari in care se efectua transplantul hepatic?
Dr. Doina Hrehoret:
Exista un registru european de transplant hepatic (n.r. European Liver Transplant Registry) care monitorizeaza activitatea de transplant din toate centrele. La acel moment (anul 2000) Romania era considerata o pata neagra pe harta Europei. Acum, dupa aproape 20 de ani, ne putem mandri cu rezultate similare centrelor de transplant hepatic cu traditie in acest domeniu.     

 

“In anul 2007, am realizat primul transplant
de ficat. Nu voi uita niciodata acea zi...”
                                  

Reporter: Cand ajunge un chirurg sa poata face un transplant de ficat?
Dr. Doina Hrehoret: Un chirurg care isi propune sa faca transplant hepatic trebuie sa stapaneasca perfect tehnica de chirurgie hepatica si vasculara. Cred ca acesta este primul pas. Apoi, e foarte importanta experienta pe care o acumulezi in domeniul transplantului, atat din punct de vedere tehnic chirurgical, cat si din punct de vedere al monitorizarii post-operatorii a pacientilor. Pregatirea mea s-a desfasurat in mai multe tari (Franta, Austria, Italia, Coreea de Sud), dar in primul si in primul rand, la Fundeni, sub directa indrumare a Prof. Dr. Irinel Popescu. Dupa 10 ani de instruire, in anul 2007, am realizat primul transplant de ficat. Nu voi uita niciodata acea zi...

Reporter: E adevarat ca sunteti singura femeie din Romania care face transplant hepatic?
Dr. Doina Hrehoret:
Da, e adevarat. In Romania nu mai exista nicio femeie chirurg care face transplant hepatic si, din cate stiu eu, nici in Estul Europei. In tara noastra suntem 4 chirurgi care efectuam aceasta operatie: Prof. Dr. Irinel Popescu, Conf. Dr. Vladislav Brasoveanu, eu si, de curand, la Iasi, Prof. Dr. Cristian Lupascu. Sunt in total 3 centre de transplant in tara, toate coordonate de Prof. Dr Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni- Bucuresti (centrul principal), Spitalul Clinic Sfanta Maria- Bucuresti (care a fost infiintat ca o necesitate a cresterii numarului anual  de donator- peste 100- si depasirii capacitatii de absorbtie a centrului principal) si Spitalul Sfantul Spiridon- Iasi.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Reporter: Cum ajunge un ficat de la un donator la un receptor?
Dr. Doina Hrehoret: Donatorul de organe este un pacient aflat in moarte cerebrala. Exista un protocol foarte complex de declarare a mortii cerebrale de catre echipe antrenate in aceasta activitate, cu respectarea stricta a legislatiei. Dupa declararea mortii cerebrale, o alta echipa de specialisti obtine acordul familiei pentru donarea de organe. In acest moment, Agentia Nationala de Transplant informeaza centrele implicate in aceasta activitate, furnizand atat datele medicale despre donator cat si despre programul de recoltare si de transport. De cele mai multe ori se recolteaza mai multe organe (rinichi, ficat, inima, plamani, cornee, tesut osos, tegument) si este necesara sincronizarea echipelor de recoltare (echipe care pot veni din orase diferite).

Reporter: Care sunt aceste criterii? Cum se face selectia?
Dr. Doina Hrehoret: Selectia receptorului tine cont de numerosi factori.
In primul rand grupa de sange al receptorului trebuie sa fie compatibila cu cea al donatorului (doar in urgente majore este acceptata incompatibilitatea de grupa sanguina, riscurile de respingere si de non-functie primara a grefei fiind considerabil mai mari).
Calitatea grefei este foarte importanta. Un pacient tanar, cu boala benigna de ficat (cum ar fi ciroza post hepatita virala cu virus C sau B) va beneficia de un organ optim. Daca grefa este marginala (provine de la un donator in varsta, instabil hemodinamic, care necesita doze mari de substante inotrop pozitive,  sau are un gard mare de steatoza) ea va fi alocata unui pacient cu cancer de ficat.
Greutatea receptorului trebuie sa fie in concordanta cu greutatea ficatului ce urmeaza sa fie transplantat. Nu poti utiliza un ficat mare (de exemplu de 2 kg) la un receptor cu greutate sub 50 kg, deoarece compresia pe vena cava determina complicatii ce pot fi ireversibile.

Reporter: Exista o lista de asteptare?
Dr. Doina Hrehoret:
Exista liste de asteptare cu pacienti care au indicatie de transplant, dar aceste liste nu sunt precum statul la coada la un magazin. Momentul acceptarii, pe lista de asteptare, este unul din multiplele criterii de alocare a grefelor. Pacientii locuiesc in toata tara, unii au acces mai usor si mai rapid catre centrul de transplant, altii chiar daca au prioritate pe lista, pot sa nu ajunga la spital in timp util, fie din cauza vremii, fie din cauza duratei mari de transport.
De multe ori trebuie chemati doi potentiali receptori pentru un singur organ si decizia finala se ia cu cateva ore inainte de transplant, cand echipa de recoltare, explorand abdomenul donatorului decide in ce categorie este incadrat ficatul (organ bun sau marginal).

Reporter: Cat de repede trebuie sa ajunga un ficat de la donator la receptor? Sunteti contra-cronometru?
Dr. Doina Hrehoret:
Ficatul trebuie sa ajunga cat mai repede de la donor la receptor, ideal intr-un interval de maximum 8 ore. Acest interval de timp, denumit timp de ischemie rece, incepe din momentul in care este oprita circulatia sanguina a ficatului (in timpul recoltarii) si se termina in momentul in care ficatul (dupa implantare la receptor) este revascularizat. In acest interval de timp grefa este pastrata la rece (la gheata) intr-o solutie speciala care ii conserva viabilitatea. Grefa este transportata (cu salvarea, avionul sau elicopterul) catre centrul de transplant si va fi implantata dupa ce se scoate din abdomen ficatul bolnav. Trebuie sincronizate toate aceste activitati (recoltarea ficatului, transportul si indepartarea ficatului bolnav), astfel incat timpul de ischemie rece sa fie cat mai mic, dar oricand poate sa intervina ceva neprevazut (spre exemplu: recoltarea sa fie precipitata din cauza instabilitatii hemodinamice a donatorului, transportul sa fie afectat de conditiile meteorologice, hepatectomia totala (n.r. scoaterea ficatului din abdomenul donatorului) sa fie tehnic foarte dificila).

 

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Reporter: Cum se desfasoara intreaga operatiune?
Dr. Doina Hrehoret:
Activitatea de recoltare se desfasoara de cele mai multe ori in cursul noptii  si trebuie corelata cu programul de zbor al curselor interne. Avioanele aterizeaza dimineata (orele 7.00-8.00) ceea ce determina ca operatia de donare, care dureaza in medie 3 ore, sa inceapa la miezul noptii, astfel incat ficatul sa ajunga la timp la aeroport. Tot in miezul noptii se decide de catre echipa anestezico-chiruricala de la Fundeni, in functie de ultimele informatii despre calitatea grefei, care dintre potentialii receptori este cel mai potrivit. Aceeasi echipa anestezico-chirurgicala va finaliza ultimele detalii organizatorice si, dupa cateva ore de somn, va intra in interventia de transplant.
Pacientul care urmeaza sa fie transplantat nu poate fi adus pe masa de operatie decat in momentul in care se stie ca ficatul va ajunge cu siguranta in spital. Din acest motiv toti pasii operatori se realizeaza sub presiunea timpului.

Reporter: Cine face recoltarea organului donatorului? Medicul din teritoriu sau un chirurg de la Fundeni?
Dr. Doina Hrehoret:
Echipa de recoltare este coordonata de un chirurg cu experienta in acest domeniu. Este foarte importanta atat tehnica chirurgicala, cat si aprecierea cat mai corecta a calitatii organului donat. Initial toate recoltarile erau efectuate de echipele din Fundeni, dar in acest moment sunt centre care pot desfasura aceasta activitate cu personal propriu.


Si-a lasat musafirii acasa, la masa, le-a urat
distractie placuta si a plecat sa spital, sa opereze

Reporter: Daca sunteti doar 3 medici in centrul din Bucuresti care faceti transplant hepatic, cum va luati concedii?
Dr. Doina Hrehoret:
Intotdeauna unul dintre noi ramane in Bucuresti, nu plecam niciodata toti in concediu sau la congrese. La Fundeni suntem doua echipe (Conf. Dr. Vladislav Brasoveanu si cu mine), coordonate de Prof.Dr. Irinel Popescu si suntem on-call (n.r. de serviciu) cate o saptamana fiecare (7 zile din 7, 24 ore din 24). Cand unii pleaca in concediu ceilalti suntem pregatiti de transplant 3-4 saptamani continuu.

Reporter: Si cand ai musafiri acasa si suna telefonul ca a aparut un ficat?
Dr. Doina Hrehoret:
(rade) Ii las acasa, nici o problema! Le urez distractie placuta si plec la spital. S-a intamplat de multe ori! Riscurile meseriei. Prietenii ma inteleg si ma sustin.
Au fost situatii in care au aparut doi donatori in aceeasi zi (de Sarbatori se intampla de regula...) si fiind singurul chirurg disponibil, a trebuit sa fac fata provocarii. Imi amintesc de o Sambata a Pastelui cand am efectuat doua transplanturi de dimineata pana seara.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI