Putini oameni le-au vazut, si asta nu neaparat pentru ca s-au temut de dintele lor ascutit cu otrava (desi este si acesta un real impediment). Insa animalele la care facem referinre au capacitatea de a se camufla foarte usor, astfel incat nu le deosebesti lesne de solul pe care se taraie (ceea ce ar putea constitui, de fapt, un pericol in plus pentru aceia care se aventureaza prin acele locuri).
Pe de alta parte, vorbim de un numar restrans de exemplare, care traiesc intr-un spatiu endemic rezervat lor de mii de ani, motiv pentru care sunt si protejate de lege. Cei care reusesc totusi sa le vada pot depune marturie ca intalnirea cu aceste fiinte este una marcata de curiozitate, extaz si spaima.
Este vorba despre o specie unica de reptile, care se gaseste numai in Romania- si pe care unii o identifica cu sarpele biblic (poate de aceea locul se va fi numit si ”Dealul lui Dumnezeu”!). Alte legende spun ca ar putea fi din neamul balaurului spintecat de Sfantul Gheorghe.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Vipera-de-stepa- numele comun sub
care este cunoscut acesta- face parte din specia Ursinii moldavica si se intalneste numai in Moldova, in arealul descris. Iese din hibernare in lunile martie-aprilei, dupa care naparlesc si urmeaza perioada de reproducere. In ciuda spaimei pe care o provoaca acelora care se intalnesc cu „curelusa” din piele cenusie, batand spre un cafeniu deschis, ori chiar gri-argintie, cu o banda neagra, in zig-zag, pe spate, totusi vipera-de-stepa este o fiinta sperioasa, care se retrage imediat din calea omului.
Daca este insa incoltita, nu ezita sa atace si veninul sau este extrem de periculos.
Pe de alta parte, se pare ca veninul de vipera-de-stepa ar putea fi deosebit de pretios in industria farmaceutica, insa specia fiind protejata, acesta nu poate fi exploatat.
Sursa: antenasatelor