Printre aceștia se numără și românii, iar deciziile luate de britanici în legătură cu ei sunt următoarele.

Oficialitățile britanice au oferit o serie de lămuriri în cadrul unor sesiuni de informare organizate la Manchester și Londra, acolo unde s-au întâlnit cu reprezentanții comunității de români din Regatul Unit.

În aceste întâlniri li s-a explicat românilor că se dorește ca ei să rămână ăn Anglia, fiind foarte importanți pentru economia acestei țări.

Citeste si: Accident TERIBIL în județul Dolj! 3 copii au ajuns de URGENȚĂ la spital! O greșeală uriașă a unui șofer a dus la tragedie!

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Majoritatea întrebărilor formulate de românii prezenţi la evenimentul de la Londra au inclus termenul de ‘settled status’- sau statutul de şedere permanentă- care poate fi cerut şi obţinut de către un cetăţean european care a locuit şi lucrat timp de cinci ani în Regatul Unit. Oficiali britanici au explicat că această schemă nu reprezintă un sistem de vize şi că obţinerea acestui statut este un proces simplu, online, scopul acestuia nefiind de a respinge cererile, ci de a acorda rezidenţă.

Totodată, românii prezenţi la discuţii au primit asigurări că vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană cu sau fără acord.

Copiii sunt incluşi în aplicaţie şi primesc aceleaşi drepturi ca şi părinţii lor. Mai mult, oficialii britanici au dat asigurări că, dacă unul dintre părinţi are un statut mai bun în Marea Britanie, atunci şi copilul va primi aceleaşi drepturi cu cele ale părintelui cu un statut mai favorabil.

Dovada rezidenţei se poate face în multe moduri, inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.

Citeste si: Alex a trăit un COȘMAR alături de iubita lui! Fata îl tortura zilnic, dar el nu o putea părăsi! "Arunca apă clocotită pe mine, folosea șurubelnițe să mă înjunghie, dar ea era mama copiilor mei!"

Sunt două tipuri de cetățeni cu drepturi diferite

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Schimb de replici și tensiuni din cauza lui Costin Gheorghe, de la Exatlon! "N-a auzit nimeni de el până acum." Sora Faimosului a intervenit imedit

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent- dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii- însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si