In articol:
Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai primit o decizie de impunere de la ANAF. Contribuabilii trebuie să știe care sunt noile motive de anulare a actului administrativ fiscal și că de acum s-a mutat competența de soluționare a contestațiilor din subordinea ANAF în cea a Ministerului Finanțelor Publice.
Trebuie să știi cum poți contesta deciziile de impunere stabilite în urma inspecției fiscale, dacă acestea sunt incorecte din punctul tău de vedere. Astfel s-au introdus noi motive de anulare a deciziilor de impunere.
Citeste si: Veste bună pentru angajații care lucrează de acasă. Ar putea primi 400 de lei în plus!
Noi motive de anulare a deciziilor de impunere
Un motiv de anulare este în cazul în care organul fiscal nu ia în considerare opinia prealabilă emisă în scris sau soluția adoptată de organul fiscal. Dacă inspectorul nu argumentează de ce nu ia în considerare explicația fiscală primită online de contribuabil de la Asistenta fiscală este motiv de nulitate a deciziei de impunere pe care vrea să o stabilească.
Un alt motiv de anulare este în cazul refacerii inspecției fiscale.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Un motiv de nulitate a actului administrativ fiscal este și următorul: dacă inspectorii depășesc termenul de inspecție fiscală și încheie actul de control printr-o decizie de impunere. Dacă ei emit decizia de impunere după depășirea acelui termen este motiv de nulitate a actului administrativ fiscal.
Perioada de control este de 180 zile pentru contribuabilii mari, 90 zile pentru cei mijlocii și 45 de zile pentru ceilalți – pentru cei mici se mai pot adăuga încă 45 de zile, iar la cei mijlocii încă 90.
Al patrulea motiv este în cazul în care organul fiscal emite decizia de impunere la finalul inspecției și pe parcursul inspecției constată că sunt elemente care constituie aspecte privind săvârșirea unor fapte de natură penală (vezi mai jos).
Citeste si: Impozite de 5 ori mai mari din acest an pentru anumite proprietăți
Anomalie ANAF, corectată prin lege
Schimbare binevenită în practica ANAF: inspectorii nu se mai grăbesc să impună decizii de plată pe baza unor suspiciuni de eludare de la plata taxelor. Inspectorii fiscali sunt obligați să sesizeze direct parchetul, dacă au suspiciuni că un contribuabil a eludat plata unor taxe prin practici infracționale, fără a-i mai stabili acestuia și sume de plată.
Măsura se regăsește într-o lege recent oficializată și este aplaudată de specialiști, potrivit AvocatNet.ro, pentru că vine să corecteze o anomalie din reglementarea fiscală, care permitea obligarea contribuabilului la plată înainte ca situația sa financiară și penală să fie pe deplin lămurită.
În Legea nr. 295/2020 (care se aplică din 24 decembrie 2020) se regăsesc și câteva aspecte care remediază o problemă existentă de câțiva ani în practică, până la modificare: finalizarea unei inspecții sau verificări a situației fiscale cu o decizie de impunere și sesizarea, în același timp, a organelor penale pentru suspiciuni de fapte penale în cazul contribuabilului verificat, situații în care contribuabilii au ieșit dezavantajați din mai multe motive, inclusiv acela că erau implicați în două proceduri paralele (cea penală și cea administrativă- dacă ar fi contestat decizia de impunere) care puteau duce și, de multe ori, chiar duceau la soluții contrare.
Acum, Fiscul nu mai finalizează inspecția sau verificarea situației fiscale personale prin raport și, prin urmare, nu mai ajunge să emită o decizie de impunere, atunci când constată la contribuabilul verificat probleme penale. Într-o astfel de situație, autoritatea fiscală devine obligată, prin Codul de procedură fiscală, să sesizeze organele penale, așa cum prevede deja art. 132 din Codul de procedură fiscală.