Declaraţia finală a summitului NATO menţionează că regiunea Mării Negre este de importanţă strategică pentru Alianţă şi precizează că alianța va monitoriza în continuare evoluţiile din regiune, axându-se pe ameninţările de securitate.

Ce conține declarația finală a summit-ului NATO 

Regiunea Mării Negre este menţionată în declaraţia finală alături de cea a Balcanilor de Vest, aliaţii afirmând că "rămânem puternic angajaţi pentru securitatea şi stabilitatea lor".

Citește și: VIDEO Mesajul lui Joe Biden la summit-ul NATO. "Ucraina îl poate opri pe Putin și o va face!". Ce a spus liderul SUA despre România

"Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, şi a contracara influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice din partea unor actori statali şi nestatali", se spune în textul adoptat privind regiunea din Estul Europei.

În ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, liderii aliaţi îşi reafirmă "sprijinul continuat pentru eforturile aliaţilor regionali îndreptate către susţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii navigaţiei în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenţiei de la Montreux din 1936".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă- wowbiz.ro

Liderii NATO "salută activarea de către trei aliaţi de la Marea Neagră a Black Sea Mine Countermeasures Task Group". Iniţiativa este una comună a Turciei, României şi Bulgariei şi a fost lansată în ianuarie acest an, în urma semnării unui acord trilateral la Istanbul.

"Vom monitoriza şi evalua în continuare evoluţiile în regiune şi vom mări gradul de conştientizare al circumstanţelor, cu o concentrare specială pe ameninţările la securitatea noastră şi la potenţialele oportunităţi pentru o cooperare mai strânsă cu partenerii din regiune, dacă va fi potrivit. NATO susţine aspiraţiile euroatlantice ale ţărilor interesate din această regiune", mai precizează declaraţia finală de la Washington.

Un nou scut de apărare aeriană a NATO în Polonia

O nouă bază americană pentru apărare aeriană din nordul Poloniei, menită să detecteze şi să intercepteze atacurile cu rachete balistice în cadrul unui scut mai amplu al NATO, este gata pentru operaţionalizare, a anunţat alianţa militară nord-atlantică.

Secretarul general al NATO a declarat pe marginea summitului de la Washington că operaţionalizarea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele balistice.

Citeste si: Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei Iliescu: „Îi iubesc foarte mult și îi respect. Nu m-au deranjat cu o vorbă.”- kfetele.ro

Citeste si: Tatăl lui David Popovici, despre parcursul fiului său: "Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune"- radioimpuls.ro

"Ca Alianţă defensivă nu putem ignora această ameninţare.

Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă", a adăugat oficialul NATO, observând că rachetele balistice au fost utilizate pe larg în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Sistemul, intitulat Aegis Ashore, este localizat în oraşul polonez Redzikowo din nordul ţării şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, potrivit NATO.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si