• Din 14 septembrie, va exista o declaraţie pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală.

  • Ministrul Educației propune introducerea sintagmei ”după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav. 
  • În declarație, părintele își asumă că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă, referitor la declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală, că ar trebui introdusă în text sintagma ”după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.

”Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală. Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toţii, revenim în spaţiul şcolii, dar şi eu ca părinte trebuie să fiu responsabil şi să nu îmi aduc copilul la şcoală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez şi pe ceilalţi copii, îmi protejez propria familie şi propriul copil”, spune Anisie.

Citeste si: Dezastrul anunțat după redeschiderea școlilor: „Numărul de cazuri COVID-19 o să crească”

Declarația pe propria răspundere, cu modificări

Monica Anisie a fost întrebată, joi seară, la TVR, ce trebuie să facă părinţii care trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere, dar care se gândesc că se poate să nu îşi dea

seama că este ceva în neregulă cu propriul copil, în cazul în care este asimptomatic.

Citeste si: Patriarhul Daniel, scrisoare către ministrul Educației: „Constituie un afront adus statutului”

”Ştiu despre această îngrijorare a părinţilor, am primit şi noi la Ministerul Educaţiei numeroase semnale în acest sens, au sunat părinţi la minister şi au întrebat despre această declaraţie pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spaţiul şcolii elevii.

Această declaraţie pe care Ministerul Sănătăţii a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că şi părintele trebuie să îşi asume, alături de şcoală şi de autorităţile locale, această revenire la cursuri. De fapt acea declaraţie conţine nişte informaţii care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere în vreun fel părintele dacă nu a cunoscut simptomele …. Acolo în paranteză Ministerul Sănătăţii a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a spus Anisie.

Ea a menţionat că ar trebui introdusă în text sintagma ”după cum cunosc”, potrivit News.ro.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Ce obligații vor avea părinții la începerea anului școlar. Reguli pentru întoarcerea în siguranță a copiiilor la școală

Cum arată declarația pe propria răspundere, semnată de părinți, fără care elevii nu pot merge la școală

Elevii trebuie să prezinte în prima zi de școală- 14 septembrie- o declarație pe propria răspundere semnată de părinți, care își asumă că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 și nici nu a intrat în contact

cu o persoană testată pozitiv.

Citeste si: Copiii, "încărcătură virală uriașă" de coronavirus. Avertisment înainte de începerea școlii

Declarația pe propria răspundere  condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în școală și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ.

Măsura este prevăzută în draftul  Ordinului pentru aprobarea Normelor  privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat de Ministerul Sănătăţii. Documentul poate fi văzut  aici.

Citeste si:   Șase posibile cauze ale migrenelor din timpul zilei

Ce cuprinde declarația pe propria răspundere care trebuie semnată de părinți:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

VEZI DECLARATIA  AICI

Părinții trebuie să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul

 

  • nu a avut nicio problemă de sănătate
  • a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Părinții trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si