„București 9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în aceste momente, în care ne confruntăm la graniţa Alianței cu un conflict deschis, care generează pierderi de vieți omenești şi propagă insecuritate în regiune şi în tot spațiul euro-atlantic”, a spus președintele României.

Citește si: Klaus Iohannis a vorbit despre explozia prețurilor din România: „E nevoie de măsuri”

Klaus Iohannis a arătat că B9 este un cadru esențial pentru coagularea şi proiectarea unor poziții comune privind securitatea Flancului estic şi cea euroatlantică.

Ce a transmis Klaus Iohannis

„Astăzi, ne-am concentrat pe ceea ce trebuie să facem pentru a asigura şi livra în mod concret securitate pentru cetățenii noștri. În această realitate fundamental schimbată Am avut un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluțiile recente de securitate dar şi privind răspunsul aliat. (..) Dialogul de astăzi a evidențiat o dată în plus angajamentul nostru ferm de a contribui la realizărilor obiectivelor NATO”, a spus șeful statului în cadrul declarației.

El a arătat că apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina principală a NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie.

Citește si: Securitatea de la Marea Neagră, discutată de Iohannis și ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar

„Este necesar ca Alianţa să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său, din teritoriul aliat. Rezultatul pe care îl urmărim este o prezenţă NATO consolidată pe Flancul Estic, uitară şi robustă, în special la Marea Neagră, cea mai expusă amenințărilor Rusiei”, a spus președintele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

declaratii-vineri-klaus-iohannis

Președintele României - Klaus Iohannis.

[Sursa foto: Facebook]

Klaus Iohannis a mai arătat că ”regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea NATO, iar viitoarele măsuri de descurajare trebuie să analizeze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei”.

Potrivit șefului statului, un alt subiect al summit-ului l-au reprezentat consecințele şi pe plan economic ale războiului, accentul fiind pus pe a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean.

Klaus Iohannis a mai afirmat că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini Ucraina, dar şi R. Moldova şi a făcut eforturi pentru asigurarea securității alimentare.

Citește si: Occidentalii îl îndeamnă pe Putin să înceapă ”negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Am exprimat susținerea României pentru politica NATO a ușilor deschise, şi pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă”, a spus președintele, arătând că va întări apărarea în cadrul NATO.

Klaus Iohannis a spus că se va continua cooperarea pentru consolidarea NATO pe termen lung.

La finalul Summit-ului, a fost adoptată o declarație comună care reflectă poziția statelor, a mai anunțat președintele României.

Citește si: Când vine președintele Franței, Emmanuel Macron, în România și care este scopul vizitei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si