Declin cognitiv rapid pentru cei care fac mult sport, dar nu dorm suficient - studiu
Unul dintre cele mai importante moduri de a-ți menține corpul sănătos constă în exercițiile fizice. S-a demonstrat că sportul ajută la prevenirea bolilor cronice, prelungește viața, previne demența, încetinește declinul cognitiv și multe altele. Dar, există și riscuri...
Potrivit unui studiu recent, numărul orelor de somn poate fi la fel de importantă ca și mișcarea, iar lipsa somnului face mai mult rău decât inactivitatea, scrie CNN.
Somnul este esențial atunci când vine vorba de beneficiile exercițiilor fizice și de cât de bine funcționează creierul tău pe măsură ce îmbătrânești.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu activitate fizică mai frecventă, de o intensitate mai mare, care au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte, au avut un declin cognitiv general mai rapid decât cei care dormeau mai puțin, dar care făcea mișcare rar.
Sportul fără somn suficient, efect de bumerang
„Studiul nostru sugerează că este necesar să dormim suficient pentru a obține beneficiile cognitive complete ale activității fizice”, a spus autorul principal, dr.
Mikaela Bloomberg, cercetător la Institutul de Epidemiologie și Îngrijire a Sănătății de la University College London.
„Arată cât de important este să luăm în considerare somnul și activitatea fizică împreună atunci când ne gândim la sănătatea cognitivă”, a spus ea într-un comunicat de presă.
Timp de 10 ani, cercetătorii au urmărit aproape 9.000 de adulți, care au făcut parte din English Longitudinal Study of Ageing, un studiu pe persoane cu vârsta peste 50 de ani, finanțat de guvernul Regatului Unit și de Institutul Național al Îmbătrânirii din SUA.
După analiza inițială, participanții trec printr-un interviu de continuare și testare cognitivă la fiecare doi ani.
Cîte ore de somn sunt necesare
Fundația Națională pentru Somn din SUA recomandă aceste perioade de somn în funcție de vârstă:
Copii de vârstă școlară – între nouă și 11 ore.
Adolescenți – opt până la 10 ore.
Adulți cu vârsta peste 18 – șapte până la nouă ore de somn.
Toate persoanele cu un diagnostic de demență sau cu teste care sugerează un declin cognitiv au fost excluse din studiul publicat miercuri în jurnalul The Lancet Healthy Longevity.
Bazându-se pe dovezile din cercetări anterioare, noul studiu a descoperit că persoanele care aveau niveluri mai ridicate de activitate fizică și, de asemenea, dormeau între șase și opt ore pe noapte aveau o funcție cognitivă mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.
În același timp, a fi mai puțin activ din punct de vedere fizic și a dormi prost au fost asociate în mod independent cu o performanță cognitivă mai proastă în timp.
În plus, mai puțin de șase ore de somn pe noapte a fost asociat cu o rată mai rapidă de declin cognitiv în timp.
La sfârșitul a 10 ani de studiu, persoanele foarte active în vârstă de 50 și 60 de ani care dormeau în medie mai puțin de șase ore pe noapte au pierdut avantajul oferit de exercițiul fizic- au avut niveluri cognitive ca și persoanele care nu făceau
niciun sport, dar se odihneau suficient.
„Am fost surprinși că activitatea fizică regulată poate să nu fie întotdeauna suficientă pentru a contracara efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra sănătății cognitive”, au spus cercetătorii.
„Până la vârsta de 70 de ani, beneficiul cognitiv asociat cu o activitate fizică mai mare a fost menținut pe parcursul perioadei de urmărire de 10 ani”, au spus autorii, fără a explica de ce.
„Rezultatele noastre sugerează importanța de a lua în considerare activitatea fizică și somnul împreună, deoarece acești factori s-ar putea combina în moduri complexe pentru a influența traiectorii cognitive de la vârsta de 50 de ani încolo”, au concluzionat autorii studiului.