Delta ”ascunsă” a Moldovei. Este un loc de o frumusețe rară - VIDEO
Cei care vor să fie mai aproape de natură, dar n-au mai prins loc în arhicunoscuta Delta, asaltată de turiști, pot să descopere alta, ascunsă lângă capitala Moldovei. Acolo, pe o suprafață întinsă, cresc din belșug papură și stuf, iar pelicanii și lebedele se plimbă în voie pe apă. Delta Moldovei, așa cum este surpranumită întinderea, a devenit de curând zonă de interes internațional.
Dacă n-am ști unde ne aflăm, am avea impresia c-am nimerit în Delta Dunării, la Tulcea. Liniștea idilică am găsit-o însă spre Moldova, lângă Iași: mângăiate doar de apă, stufărișul și papură deasă îmbrățișează orizontul. Ca într-un templu doar al lor, păsări de-o frumusețe rară se-nalță din vegetația deasă spre văzduh. O dată la câteva ore, câte-o barcă tulbură apa.
”Practic zona a fost amenajata pentru a reduce riscul de inundatii pe care le provoca Jijia.
S-au creat aceste salbe de iazuri și heleștee. Treptat s-a dezvoltat vegetația, stufărișul și păpurișul, au apărut zone mlăștinoase”, spune Carmen Gache, biolog.
Se află pe lista zonelor de importanță internațională
Paradisul e știut, mai cu seamă de localnici, ca "Delta Moldovei" și a fost inclusă, recent, pe lista zonelor de importanță internațională. De-acum înainte va fi protejată de convenția de la Ramsar, un tratat care îi recunoaște valoarea, sub egida UNESCO.
Ocrotite de lege vor fi de-acum înainte și viețuitoarele. Peste 20 000 de înaripate au casă aici. Pasionații de fotografie le urmăresc îndeaproape zborul.
”Am reușit să fotografiez un egrete de stuf, care este o pasăre extraordinar de frumoasă, un stârc cenușiu, un stârc cenușiu și un pițigoi de stuf care are un penaj incredibil de frumos.
Acum că este și o zonă protejată, ne bucurăm că avem unde să ieșim, să le vedem, să ne bucurăm de ele”, spune Gabi Sandu, fotograf.
Delta e mană cerească și pentru pescari: ”Aici stăm pentru captura cea mare. Sunt 8, 10 pești de peste 8 kilograme”.
Delta de lângă Iași este primul sit UNESCO din regiunea Moldovei.
Dacă vreți să-l vizitați, puteți ajunge ușor cu mașina, pe drumul care duce din Iași spre Movileni. Distanța pe care trebuie să o parcurgeți este de circa o oră însă nu vă puteți casa prin preajma. Cea mai apropiată pensiune din zonă e la câțiva kilometri distanță.