La ora 18:00, în toate bisericile din țară, de-a lungul fiecărei zile a acestei săptămâni, au loc ”Deniile”. Slujbele au o încărcătură emoțională aparte pentru credincioșii care trec pragul lăcașelor de cult. În Catedrala Mitropolitană din Timișoara, zeci de oameni se adună zilnic să se roage.

Credincios: ”Este Săptămâna Mare, eu simt că trebuie să vin.”

Seria de slujbe din această săptămână începe chiar în seara Floriilor și se sfârșește în Vinerea Mare, odată cu slujba Prohodului. În fiecare zi se citesc paragrafe diferite din Sfintele Evanghelii.

Citește și: Paște 2023. Prohodul, versuri complete!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Preot: ”Cuvântul Denie vine din slavonescul și înseamnă slujbă de noapte sau priveghere. În trecut, slujbele se făceau noaptea spre dimineață.”

Ce îi îndeamnă preoții, pe români, să facă în această săptămână

Preoții îi îndeamnă, în această perioadă, pe români la post, rugăciune și spovedanie.

Preot: ”Participarea noastră la Deniile din săptămâna aceasta sunt o pregătire în vederea întâmpinării marelui praznic al Învierii Domnului Hristos, o pregătire atât sufletească pe care trebuie să o facem prin milostenie, smerenie și fapte bune, cât și una trupească.”

În ortodoxie sunt 8 slujbe care poartă numele de ”Denii”. Șase dintre ele se desfășoară acum, în Săptămâna Patimilor, iar celelalte două au loc în a 5-a săptămână din postul Paștelui.

Citește și: Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare din Săptămâna Patimilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si