O serie de studii recente au analizat legăturile dintre sănătatea mintală a copiilor și utilizarea social media. Așadar, în urma analizelor efectuate, aceștia au descoperit că sănătatea mintală a adolescenților americani, în special a fetelor, s-a înrăutățit de când au luat amploare aplicațiile precum Instagram și Snapchat.
Fetele, afectate în mod special de depresie
Între 2011 și 2021, numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care au avut episoade depresive majore în care au avut probleme cu somnul, cu alimentația sau cu stima de sine a crescut cu 149%,
fetele fiind afectate în mod special, potrivit datelor sondajului național american privind consumul de droguri și sănătatea.
Principala diferență dintre fete și băieți ar consta în faptul că, atunci când se îndepărtează de ecran, este posibil ca fetele să se gândească în continuare la conținutul pe care l-au vizionat, de exemplu în ceea ce privește imaginea lor corporală, în timp ce băieții se joacă în principal jocuri video.
Sinuciderile în rândul tinerilor au crescut cu 45%
Cercetătorii au descoperit faptul că 41% dintre adolescenţi intră de câteva ori pe zi pe Youtube, 19% intră constant, iar 17% o dată pe zi. Pe aplicația TikTok, 32% dintre tineri intră de câteva ori pe zi, 16% spun că folosesc aplicaţia constant iar 33% spun că nu o folosesc deloc.
În aceeași perioadă, numărul adolescenților care au murit din cauza sinuciderii a crescut cu 45%, indică datele privind accidentele mortale ale Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
De asemenea, în anul 2022, cercetătorii au descoperit că utilizarea Instagram pentru o perioadă lungă de timp poate crește simptomele depresive, stima de sine scăzută și tulburările alimentare.
Chiar și adolescenții au declarat în mai multe sondaje faptul că platforma are un efect negativ asupra sănătății lor mintale.
Pentru a stabili efectele utilizării rețelelor de socializare și ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii, experții spun că este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate.
De exemplu, au existat puține cercetări privind efectele aplicațiilor individuale, respectiv modul în care tinerii interacționează cu TikTok și Instagram.
Totodată, nu există suficiente dovezi cu privire la impactul social media asupra adolescenților sau la caracteristicile individuale care fac o persoană mai vulnerabilă la astfel de prejudicii.