Descoperă ce sunt escarele și cum le poți trata la domiciliu!

Escarele reprezintă rănile întâlnite mai ales în cazul persoanelor imobilizate, apărute în urma presiunii puternice acumulate în anumite zone ale corpului.

Maria Zărnescu, miercuri 14 februarie 2024 , 14:28

Descopera ce sunt escarele si cum le poti trata la domiciliu

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Escarele reprezintă rănile întâlnite mai ales în cazul persoanelor imobilizate, apărute în urma presiunii puternice acumulate în anumite zone ale corpului. Acestea constituie o problemă medicală  ce poate duce la complicații grave. Leziunile sunt de obicei localizate pe epidermă, acoperind zonele osoase ale corpului (partea posterioară a tălpii piciorului, partea mai subțire a gambei, șolduri, coccis etc.), provocând atât suferință fizică, cât și o lipsă de confort. În rândurile următoare vom examina detaliat ceea ce înseamnă escarele, cauzele acestora, factorii de risc și cum le poți trata la domiciliu.

Iată câteva detalii relevante despre escare, cauze, factori de risc și tratamentul acestora la domiciliu!

Atât persoanele imobilizate la pat sau în căruciorul cu rotile, cât și cele care întâmpină probleme medicale, neputându-se deplasa cu ușurință, reprezintă cele mai frecvente victime ale escarelor. Leziunile de acest tip evoluează cu rapiditate, dar pot fi gestionate cu tratamentul corespunzător. Cu toate acestea, nu sunt complet vindecabile. Însă, afecțiunea nu va afecta sănătatea pacientului dacă sunt luate timpuriu măsurile necesare pentru evitarea acestora.

Printre factorii de risc ce pot cauza escarele se numără: fragilitatea pielii (des întâlnită la persoanele geriatrice) și bolile cronice (diabetul și afecțiunile cardiovasculare). Acestea opresc irigarea proprie a țesuturilor, participând la degradarea pielii. Clasificate în funcție de gravitatea simptomatologiei, printre cele mai întâlnite tipuri de escare se numără:

Citește și: VIDEO- Analize gratuite pentru doamne, în Timișoara. Cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei

Primul stadiu caracterizat prin o zonă eritematoasă, dureroasă, ce nu își schimbă culoarea la digitopresiune, indicând o potențială escară.

Al doilea stadiu este specific prin rănile deschise sau bășicile apărute pe suprafața pielii. Este posibil ca zona aflată în jurul rănii să aibă tentă roșiatică și să prezinte iritații.

▪ În cadrul celui de-al treilea stadiu, pielea va avea aspect de crater deschis și înfundat, afectând țesutul subcutanat.

▪ În cel de-al patrulea stadiu, ulcerul de presiune va deveni profund, astfel încât va afecta mușchii, oasele,  uneori tendoanele și articulațiile.

Tratamentul escarelor la domiciliu reprezintă o preocupare semnificativă, eludarea fiind importantă în tratamentul acestora. Evită să aplici presiune excesivă pe anumite zone ale pielii pentru a preveni apariția ulcerelor de decubit. Ulcerațiile inițiale pot fi curățate cu atenție cu apă și săpun și pot fi acoperite cu o loțiune de protecție împotriva umezelii. Rana poate fi curățată cu soluție salină și apoi acoperită cu un bandaj special. Pot fi necesare intervenții medicale pentru escare mai complexe, administrându-se antibiotice în cazul unei suprainfectări.

Citește și: O femeie de 57 de ani a învins cancerul de cinci ori! Incredibil ce poate face acum

Leziunea postoperatorie este unică, deoarece este realizată în condiții controlate. Prin urmare, se acționează imediat pentru a preveni infecția. Cu toate acestea, încă este necesară schimbarea pansamentului, iar pacientul trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a păstra plaga curată.

În cazul leziunilor de stadiu III sau IV îngrijirea este efectuată de către un personal specializat (îngrijitoare, asistente medicale sau chirurgi). Poți opta pentru tratament escare la domiciliu din partea echipei TruMed.ro. Prin alegerea unui serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu, te vei putea bucura de servicii de înaltă calitate oferite de personal medical calificat într-un mediu plăcut și cordial.

În concluzie, este foarte important să acorzi atenție îngrijirii corecte a escarelor, mai ales atunci când pacienții sunt imobilizați la pat. Calitatea vieții oamenilor în vârstă poate fi îmbunătățită dacă escarele sunt prevenite și tratate corect.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de... Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de Vlad Pascu. Nu i-a venit să creadă ce a surprins camera de supraveghere: „Am rămas înmărmurit”
spotmedia.ro
„Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel... „Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel american în retragere
b1.ro
Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat... Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si