O descoperire senzațională s-a făcut ieri în Huedin. Arheologii au descoperit patru sicrie, două de copii și două de adulți, care datează din secolul XVII.

Citeste si: Povestea care a înfricoșat milioane de români! Detaliul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu iese la iveală la 40 de ani de la decesul iubitei artiste!

„Poate că aveți impresia că un muzeu de istorie e doar despre tezaurizare și expoziții.

Ei bine, nu. Este și despre cercetare, despre munca de pe șantierele arheologice, despre descoperiri. Încă se mai fac descoperiri de senzație. Cum este cea de ieri, din cadrul proiectului de reabilitare a bisericii reformate din Huedin. Specialiștii MNIT și ai Muzeului de Etnografie Cluj au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate. În acesta, au fost descoperite patru sicrie (două de copil și două de adult). Pe parcursul zilei de ieri, a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint, care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele  Banfi K. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având la cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin).
Cercetările continuă atât în teren, cât și în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales metodei complexe de prelevare a rămășițelor”, au transmis reprezentanții Muzeului de Istorie din Cluj.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cumplit! Ce e scris pe crucea Adrianei, fetița de 11 ani ucisă de un olandez în Dâmbovița! Trupul copilei a fost adus ieri acasă


Trebuie să menționăm faptul, că o descoperire asemănătoare în Transilvania, a fost efectuată ultima oară acum 120 de ani, al cărui rezultat se poate vedea în expoziția Cornul Abundenței, MNIT.

Sursa: monitorulcj.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si