După ce au analizat probe de rocă sub formă de pulbere colectate de pe suprafața lui Marte de roverul Curiosity de la NASA, oamenii de știință au anunțat că mai multe dintre probe sunt bogate într-un tip de carbon care pe Pământ este asociat cu procese biologice, informează NASA într-un comunicat de presă.

Citeste si: Marți, pe lângă planeta noastră va trece un asteroid mai mare decât cea mai înaltă clădire de pe Pământ

"Este nevoie de mai multe dovezi ca să spunem că am găsit viață pe Marte"

Deși descoperirea este intrigantă, nu indică neapărat existența vieții antice pe Marte, deoarece oamenii de știință nu au găsit încă dovezi concludente de ordin biologic acolo, cum ar fi formațiunile de roci sedimentare produse de bacterii străvechi sau o diversitate de substanțe organice complexe, molecule formative de viață.

„Găsim lucruri pe Marte care sunt extrem de interesante, dar am avea nevoie de mai multe dovezi pentru a spune că am identificat viața”, a spus Paul Mahaffy, care a fost cercetătorul principal al laboratorului de chimie unde s-a făcut analiza probelor de pe Marte (SAM).

„Așa că ne uităm la ce altceva ar fi putut cauza semnătura carbonului pe care o vedem, dacă nu este viața”, a completat savantul.

Posibile alte explicații pentru existența carbonului pe Marte

Într-un raport al descoperirilor de ordin chimic, care va fi publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences pe 18 ianuarie, oamenii de știință din echipa Curiosity oferă mai multe explicații pentru semnalele neobișnuite de carbon pe care le-au detectat.

Ipotezele lor sunt extrase parțial din semnăturile carbonului de pe Pământ, dar oamenii de știință avertizează că cele două planete sunt atât de diferite încât nu se pot trage concluzii definitive pe baza unei comparații.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Nori pe Marte / Imagine luată de Curiosity în 2019

[Sursa foto: NASA]

Explicația biologică prezentată de oamenii de știință Curiosity implică bacterii străvechi de la suprafață care ar fi produs o semnătură unică de carbon, deoarece au eliberat metan în atmosferă, unde lumina ultravioletă ar fi transformat acel gaz în molecule mai mari și mai complexe.

Aceste molecule ar fi ajuns apoi la suprafața planetei și au fost păstrate cu semnătura lor distinctă de carbon în rocile marțiane.

Alte două ipoteze oferă explicații non-biologice. Unul sugerează că semnătura carbonului ar fi putut rezulta din interacțiunea luminii ultraviolete cu dioxidul de carbon gazos din atmosfera marțiană, producând noi molecule care conțin carbon.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ultima ipoteză speculează că carbonul ar fi putut fi lăsat în urmă de la un eveniment astronomic rar, petrecut cu sute de milioane de ani în urmă, când sistemul solar a trecut printr-un nor molecular gigant bogat în carbon.

„Toate cele trei explicații se potrivesc cu datele”, a spus Christopher House, om de știință din echipa Curiosity de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, cel care a condus studiul cu privire la sursa carbonului.

„Pur și simplu avem nevoie de mai multe date pentru a exclude o ipoteză sau alta”, a mai spus Christopher House. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si