Close sidebar
Close sidebar

Descoperire istorică în Egipt

Autorităţile egiptene au anunţat sâmbătă că au descoperit 100 de sarcofage vechi de peste 2.000 de ani, în stare perfectă, în necropola Saqqara din sudul oraşului Cairo, cea mai mare "comoară" scoasă la lumină în ţară de la începutul anului, scrie AFP.

Catalina Popa,


DISTRIBUIE
acest articol

Sicrie de lemn sigilate, dezvăluite în timpul unei ceremonii cu fanfară, aparţin unor înalţi responsabili din perioada târzie (între anii 700 şi 300 înainte de Hristos) şi din perioada ptolemeică (323 şi 30 înainte de Hristos). 

Au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde aproximativ şaizeci de sarcofage intacte, mai vechi de 2.500 de ani, au fost deja dezvăluite luna trecută.

"Saqqara nu şi-a dezvăluit încă tot ceea ce ascunde. Este o comoară", a afirmat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, în cadrul unei ceremonii.

Situl Saqqara, care se află la mai puţin de 15 kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, adăposteşte necropola Memphis, capitala vechiului Egipt. Este inclus în patrimoniul mondial Unesco.   

Citeste si: Vaccinul anti-COVID care are o eficiență de peste 90%. Află care este acesta

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

 Sarcofagele prezentate sâmbătă au fost descoperite în trei puţuri funerare, la 12 metri adâncime.

"Săpăturile continuă. Imediat cum golim un puţ funerar, descoperim altul", a adăugat Enani.      

Arheologii au deschis  unul dintre sicrie în interiorul căruia  era o mumie înfăşurată într-un giulgiu ornat cu hieroglife colorate.       

Citeste si: Cine a fost, de fapt, Ioan Gură de Aur și cum a ajuns să fie un sfânt

Mai mult de 40 de statui de zeităţi şi măşti funerare au fost găsite, potrivit ministrului.                

Aceste descoperiri au fost distribuite la mai multe muzee egiptene, între care un nou edificiu care se va deschide la periferia oraşului Cairo. 

Arheologii speră să descopere în curând un fost atelier de fabricare a sicrielor pentru mumii, potrivit secretarului general al Consiliului general al antichităţilor, Mostafa Waziri.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI