In articol:
O echipă a Universităţii din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment cum pot preveni măştile sanitare contagierea cu noul coronavirus, deşi protecţia este mai mică în cazul celor din pânză comparativ cu cele chirurgicale, relatează EFE.
Potrivit declaraţiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.
Cum s-a realizat experimentul privind măştile de protecţie?
Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 constând din două capete de manechine plasate în faţa unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respiraţia umană.
Citeste si: Specialist britanic: Coronavirusul va deveni permanent, așa cum este și virusul gripal anual
Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 şi 40% din absorbţia virusului şi între 47 şi 50% în cazul măştii chirugicale obişnuite.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Citeste si: Țara care a reușit să învingă răspândirea noului virus și anunță relaxarea restricțiilor
În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 şi 90%.
Când emiţătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosinţă, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70% pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecţie de aproape 100%.