Populația preistorică de pe teritoriul actual al Armeniei a plasat, cu aproape 2000 de ani înainte de Hristos, o piatră de bazalt înaltă de 3,5 metri peste o tumulă (mormânt străvechi).

Citește și: Usturoiul, alimentul minune. Ce se întâmplă în organismul tău dacă îl consumi pe stomacul gol, în fiecare dimineață

Sub Piatra Dragonului au fost îngropate rămășițele unei femei adulte și a doi copii nou-născuți.

La început, cercetătorii au crezut că bebelușii erau gemeni, dar o nouă analiză sugerează o relație mai complicată și mai ieșită din comun, potrivit IFL Science.

Ce sunt pietrele dragon din Armenia

Așa-numitele „pietre de dragon” sunt plăci de piatră sau coloane verticale – care înfățișează imagini cu animale. Se găsesc de obicei în munții Armeniei actuale și în regiunile învecinate din sudul Georgiei și estul Turciei.

Se crede că pietrele sunt numite după poveștile populare locale despre dragoni care iau formă de tauri, pești sau șerpi și care servesc ca gardieni ai apei și a tunetului.

Până în prezent, au fost descoperite aproximativ 150 de pietre de dragon. De obicei, se găsesc ascunse în zone izolate, unde există multă apă, cum ar fi pajiștile montane.

Se crede că există trei tipuri de piatră de dragon, așa cum au fost identificate de arheologi: cele cu sculpturi în formă de pește (piscis); cele care arată ca bovine, capre, oi sau vaci (vellus); sau

un amestec al celor două (hibrid).

"Piatra Dragonului" din Armenia ascunde un secret teribil

"Piatra Dragonului" din Armenia ascunde un secret teribil

[Sursa foto: Facebook]

Misterul "Pietrei dragonului" cu doi bebeluși îngropați sub ea 

Piatra dragonului cu cei doi bebeluși îngropați dedesubt este un exemplu din stilul "vellus". Arată pielea unui bovid căzută peste vârful pietrei.

"Pielea”, după cum explică cercetătorii în lucrarea lor științifică din, "coboară de la vârful pietrei spre spate, terminându-se într-o coadă cu un mănunchi multi-spiral”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Urechile bovidului și coarnele cu arcade coboară de fiecare parte a capului se disting clar. Un lichid care curge din gura bovidului poate reprezenta apă, sânge sau o sinecdocă a ambelor.”

Piatra a fost descoperită în 1980 într-un cimitir antic numit Hamaliri taratsk, aproape de satul Lchashen, pe un platou de lângă Lacul Sevan, Armenia.

Toată această zonă a furnizat anterior informații arheologice valoroase cu privire la viața popoarelor din Epoca Bronzului și Fierului care trăiesc în Caucazul de Sud.

Mormântul se afla la aproximativ 2,5 metri sub pământ și avea o umplutură de pietricele. Conținea ceramică spartă și alte artefacte, oase de animale și rămășițele unui schelet uman (se crede că este cel al unei femei adulte).

Din păcate, oasele femeii sunt acum dispărute. Se pare că au fost trimise în Rusia în anii 1980 pentru analize ulterioare și nu au mai fost localizate de atunci.

Dar oasele celor doi copii – denumite Dragon1 și Dragon2 – sunt păstrate și au fost analizate recent de oamenii de știință. 

Doi copii cu o naștere extraordinară?

Analiza antropologică a confirmat că rămășițele Dragonului1 și Dragonului2 au aparținut unor copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 luni. Datarea cu radiocarbon a confirmat că ambii bebeluși au murit cândva între 1616-1503 î.Hr.

Analiza singură nu poate determina dacă bebelușii au murit și au fost îngropați în același timp.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Este posibil ca ei să fi fost născuți în momente separate în acest interval de timp și să fi fost plasați în același mormânt, la ani sau decenii distanță.

Dar cercetătorii cred că acest lucru este puțin probabil.

Acest lucru se datorează faptului că, din perspectivă arheologică, locul de înmormântare nu pare a fi un mormânt multigenerațional. Dacă ipoteza este corectă, înseamnă că bebeluși au fost probabil îngropați împreună.

Dovezile genomice indică faptul că au fost rude de gradul doi, împărțind aproximativ 25% din ADN. 

„Din punct de vedere biologic”, scriu autorii, „acest lucru poate rezulta din faptul că cei doi indivizi sunt

  1. surori vitrege
  2. mătușă (probabil maternă) și nepoată,
  3. verișoare de gradul doi
  4. bunica (probabil maternă) și nepoata.

Cea mai probabilă ipoteză este că bebelușii ar fi fost surori vitrege (pe baza analizei mitocondriale și a altor informații). În acest caz, este un exemplu rar de "superfecundație heteropaternă", situația în care o mamă poartă gemeni de la tați diferiți.

"Acest tip de înmormântare este în orice caz excepțional, atât din punct de vedere genetic, cât și din punct de vedere arheologic. În Armenia târzie a epocii bronzului în general și la Lchashen în special, înmormântările copiilor sunt rare, iar înmormântarea a doi nou-născuți combinată cu o stela monumentală este unică.”

În cele din urmă, susțin ei, natura excepțională a celor doi copii îngropați în acest loc poate explica foarte bine de ce au fost plasați sub un monument la fel de important ca o piatră de dragon.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si