Iisus din Nazaret, figura centrală a religiei creștine, este probabil cea mai influentă persoană din istoria umanității.

Citește și: VIDEO Studiu revoluționar: Elefanții se strigă pe nume

Cu toate acestea, istoricii și teologii știu foarte puține despre viața sa, în special despre perioada timpurie, copilărie și tinerețe, potrivit IFL Science.

Noi informații despre copilăria lui Iisus

Există relatări apocrife despre prima parte a vieții lui Iisus, cum ar fi Evanghelia copilăriei după Toma, care prezintă faptele miraculoase ale copilăriei lui Iisus, dar astfel de texte nu sunt acceptate de canonul oficial.

Acum, însă, un nou fragment de papirus, recent descoperit, oferă o versiune și mai veche a textului despre copilăria lui Iisus.

Un nou papirus face lumină despre copilăria lui Iisus

Un nou papirus face lumină despre copilăria lui Iisus

[Sursa foto: IFL Science]

Ce conține papirusul vechi de 1600 de ani

Există multe relatări despre viața lui Iisus, neacceptate oficial de Biserică, cunoscute sub denumirea de texte apocrife.

O astfel de bucată de literatură apocrifă a stat neobservată zeci de ani la Biblioteca de Stat și Universitatea Carl von Ossietzky din Hamburg. Este vorba despre un fragment de papirus inventariat ca „P.Hamb.Graec. 1011”.

Potrivit experților Lajos Berkes de la Institutul pentru Creștinism și Antichitate de la Humboldt-Universität zu Berlin (HU) și prof.

Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège, Belgia, fragmentul face parte din cel mai vechi exemplar cunoscut al Evangheliei lui Toma.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Până acum, cel mai vechi exemplar cunoscut al acestui text a aparținut unui codex din secolul al XI-lea d.Hr., dar această nouă piesă a fost scrisă probabil cândva între secolele al IV-lea și al V-lea d.Hr.

Acest lucru este, evident, mult mai aproape de momentul în care a fost scrisă inițial Evanghelia lui Toma din copilărie – probabil în secolul al II-lea e.n.

Ca atare, papirusul oferă noi perspective asupra textelor apocrife care au încercat să înfățișeze viața timpurie a lui Isus ca fiind o figură presupusă miraculoasă.

"Fragmentul prezintă un interes extraordinar pentru cercetare”, a spus dr. Berkes într-un comunicat. „Pe de o parte, pentru că am reușit să o datăm în secolele IV-V, făcând-o cea mai veche copie cunoscută. Pe de altă parte, pentru că am putut obține noi perspective asupra transmiterii textului”, a declarat omul de știință.

"Descoperirile privind această copie greacă antică târzie a lucrării confirmă evaluarea actuală conform căreia Evanghelia copilăriei după Toma a fost scrisă inițial în limba greacă”, a adăugat doctorul Nocchi Macedo.

Faptele miraculoase ale lui Iisus din copilărie

Evanghelia copilăriei după Toma descrie viața lui Isus de la vârsta de 5 până la 12 ani și a fost scrisă în timpul secolului al II-lea, fiind o încercare de a completa spațiile albe ale tinereții sale.

Potrivit acestei Evanghelii, una dintre multele omise din Biblie, Iisus face multe fapte miraculoase încă din primii ani ai vieții.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

În una dintre istorisiri, Iisus are doar cinci ani și se joacă într-un pârâu în timp ce modelează 12 vrăbii din lut moale în noroiul albiei râului.

Când tatăl său, Iosif, observă ce face, îl ceartă pe Isus și îl întreabă de ce ar modela lut în ziua de Sabat- o zi sfântă de odihnă și închinare.

Ca răspuns, Iisus le spune figurilor de lut „să-și ia zborul ca păsări vii”, ceea ce fac”, a declarat profesorul doctor Gabriel Nocchi Macedo, de la Universitatea din Liège, Belgia, pentru DailyMail.com.

Fragmentul de papirus conține un total de 13 rânduri dintr-o poveste religioasă populară din Evanghelia după Toma.

Cercetătorii au spus că povestea a fost scrisă probabil ca parte a unui exercițiu de scriere într-o mănăstire din antichitatea târzie, din cauza scrisului stângace, a liniilor neregulate și a altor indicii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si