Detaliul care schimbă cu totul tragedia din Jepii Mici! Care ar fi fost, de fapt, motivul pentru care Diana a fost atacată și ucisă de urs: „Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”
Maria Diana a murit atacată de urs, în zona montană Jepii Mici. Ce spun speciliștii după tragedia care a îngrozit România?!
Maria Diana a murit pe 9 iunie, în timp ce parcurgea un traseu montan alături de iubitul ei, în zona Jepii Mici. Un urs le-a ieșit în cale, a prins-o de picior, a aruncat-o într-o prăpastie și a ucis-o cu sălbăticie.
Totul în ciuda faptului că atât ea, cât și iubitul ei au sunat la 112 și au încercat toate instrucțiunile pe care salvatorii le-au oferit pentru alungarea animalului.
Ursul din Bucegi, posibil să fi fost turbat la momentul atacului
În zadar, ursul nu a plecat de lângă trupul fetei nici când la fața locului au ajuns agenții 112.
Motiv pentru care, fiind și ei în pericol, animalul a trebuit să fie împușcat pentru ca trupul tinerei să fie recuperat din prăpastie.
Acum, după scena de groază care a îndoliat o familie pe viață, specialiștii spun care ar fi fost, de fapt, motivul pentru care ursul a atacat-o pe Maria cu atâta brutalitate.
Șeful Salvamont Prahova spune că un urs nu este de obicei atât de agresiv, tocmai de aceea crede că animalul ar fi putut fi turbat.
Căci o asemenea scenă, ca cea la care au asistat marți, 9 iulie, nu au mai văzut de mai bine de un deceniu.
„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv.
Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
În acest sens, căci se crede că animalul era turbat, ceea ce-l face, după cum s-a și dovedit, un pericol real pentru turiști, ursul a fost testat și se așteaptă rezultatele probelor pentru examinarea anatomo-patologică și virusologică pentru rabie.
„Suntem pregătiți să primim probe pentru examinare anatomo-patologică și virusologică pentru rabie. Avem un protocol prin care toate animalele sălbatice împușcate sunt supuse acestor teste”, a precizat George Stratulat, conform Agerpres.
De aceeași părere, că atacul urșilor nu este de obicei finalizat, cum s-a întâmplat, din păcate, acum este și un specialist în urși.
Mihai Pop spune că de obicei acest animal sălbatic atacă ”fals”, doar inducând frica omului sau rănindu-l superficial.
Însă, în acest caz, atacul a avut loc într-o zonă unde tânăra nu a avut cum să se ascundă din calea ursului, traseul de pe Jepii Mici fiind în câmp deschis.
„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși.