Astronomii de la NASA au reușit să lanseze un mozaic de imagini care arată „detalii fără precedent” ale craterului Shackleton de pe Lună, potrivit CBS News.

Craterul se află în regiunea Polului Sud al Lunii. Zona este de interes pentru oamenii de știință, deoarece ar putea avea depozite de gheață accesibile în craterele sale.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2023 are loc pe 23 septembrie: Ce semnificația are această dată?

Posibila gheață lunară ar putea fi o sursă de aer, apă și combustibil pentru rachete.

Landerul Chandrayaan-3 din India a aterizat în siguranță în regiune în august 2023, iar programul Artemis al NASA plănuiește să trimită astronauți în această zonă în următorii ani.

Detaliul uluitor de la Polul Sud al Lunii

NASA a dezvăluit miercuri detalii fără precedent ale regiunii lunare a Polului Sud. Două camere de orbită lunară au furnizat imagini sincronizate cu privire la craterul Shackleton.  

Mozaicul de mai jos a fost creat cu imagini achiziționate de la LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera), care funcționează din 2009, și de la ShadowCam, un instrument NASA de la bordul unei nave spațiale KARI (Korea

Aerospace Research Institute) numită Danuri, care a fost lansată în august 2022.

ShadowCam a fost dezvoltat de Malin Space Science Systems și Arizona State University, potrivit NASA.

Ce s-a văzut în regiunea ascunsă a Lunii

Camera orbitală LROC poate capta imagini detaliate ale suprafeței lunare, dar are o capacitate limitată de a fotografia părți umbrite ale Lunii care nu primesc niciodată lumina directă a Soarelui, cunoscute sub numele de regiuni în umbră permanentă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

ShadowCam este de 200 de ori mai sensibilă la lumină decât LROC și poate funcționa cu succes în aceste condiții de lumină extrem de scăzută, dezvăluind caracteristici și detalii ale terenului care nu sunt vizibile pentru LROC.

ShadowCam se bazează pe lumina soarelui reflectată de caracteristicile geologice lunare sau de Pământ pentru a captura imagini în zonele de umbră.

Cu fiecare cameră optimizată pentru condițiile de iluminare specifice găsite în apropierea Polilor lunari, analiștii pot combina imaginile de la ambele instrumente pentru a crea o hartă vizuală cuprinzătoare a terenului și a caracteristicilor geologice ale celor mai luminoase și cele mai întunecate părți ale Lunii.

Detaliile neașteptate din zonele umbrite permanent din acest mozaic, cum ar fi fundul și pereții craterului Shackleton, sunt vizibile atât de bine datorită imaginilor de la ShadowCam.

În schimb, zonele luminate de soare din acest mozaic, cum ar fi marginea și flancurile craterului, sunt un produs al imaginilor colectate de LROC.

O zonă a Lunii care nu a fost studiată niciodată de oameni

NASA poate analiza acum regiunile umbrite permanent ale Lunii mai detaliat decât era posibil anterior, oferind oamenilor de știință o vedere mult mai bună asupra regiunii lunare a Polului Sud.

Polul Sud al Lunii nu a fost niciodată explorat de oameni și prezintă un mare interes pentru știință, deoarece se crede că conține depozite de gheață sau alte substanțe volatile înghețate.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Cele două "mumii de extratereștri" au fost analizate în laborator. Ce sunt, de fapt?

Oamenii de știință cred că straturile de zăcăminte de gheață au existat pe Lună de milioane sau miliarde de ani, iar capacitatea de a studia eșantioane le poate îmbunătăți celor de la NASA înțelegerea modului în care au evoluat Luna și sistemul nostru solar.

Oamenii pregătesc o prezență pe termen lung pe Lună 

Depozitele de gheață ar putea servi, de asemenea, ca o resursă importantă pentru explorare, deoarece sunt compuse din hidrogen și oxigen care pot fi folosite pentru combustibilul pentru rachete sau sistemele de susținere a vieții.

Citește și: VIDEO. Ce spune NASA despre "mumiile extraterestre" din Mexic

O hartă mai completă a zonei regiunii lunare a Polului Sud este valoroasă pentru viitoarele eforturi de explorare a suprafeței, cum ar fi misiunile VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) și Artemis, care vor aduce oamenii pe suprafața lunară și vor stabili o prezență pe termen lung pe Lună.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si