Close sidebar
Close sidebar

Detaliul de pe noul talon de pensii din 2024 care i-a uimit pe pensionari - FOTO

A început tipărirea taloanelor de pensii pentru luna ianuarie 2024. Atât șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, cât și oficialii Ministerului Muncii au prezentat imagini cu taloanele așteptate de toți pensionarii.

Razvan Ilie,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pensii 2024. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că, începând de duminică, se tipăresc deja taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024.

Citește și: Când se face plata pensiilor în ianuarie 2024. Ce spune șeful Casei de pensii despre posibile întârzieri

Aceste noi taloane de pensii pentru 2024 includ creșterea valorii punctului de pensie de la 1.785

lei la 2.032 lei și creșterea indemnizației sociale de la 1.125 lei la 1.281 lei.

"Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate", a declarat Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii: Există fondurile necesare și pentru recalcularea pensiilor din septembrie 2024

Președintele Casei Naționale de Pensii a publicat mai multe exemple de taloane de pensii, cu diverse punctaje și drepturi bănești care le revin pensionarilor de la 1 ianuarie 2024.

"Vreau să dau asigurări tuturor pensionarilor că există fondurile necesare în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 atât pentru majorarea cu 13,8% din ianuarie, cât și pentru recalcularea prevăzută de noua lege a pensiilor pentru luna septembrie", a adăugat Daniel Baciu.

Pensii 2024. "Se păstrează calculul cel mai avantajos în plată"

Dacă de la 1 ianuarie, creșterea de 13,8 procente se aplică tuturor pensiilor, nu același lucru se va petrece din septembrie, când majorarea poate fi de 1% sau de 80%.

În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată,

potrivit principiului universal din legea pensiilor.

"Nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul", declarase anterior oficialul casei de pensii.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Ce conține noul talon de pensii din ianuarie 2024:

Exemple de taloane de pensii din ianuarie 2024

[Sursa foto: Facebook]

Oficialii din Ministerul Muncii au prezentat zilele trecute modul în care se tipăresc la foc continuu taloanele de pensii pentru luna ianuarie 2024, cu pensiile majorate.

Care e creșterea reală de pe talonul de pensii din 2024

Pe exemplele furnizate de oficialii din Ministerul Muncii, se poate vedea că, în cazul pensiilor mai mari de 2.000 de lei, la care se plătește impozit de 10%, creșterea reală nu este de 13,8 procente.

Un pensionar care are 1.31380 puncte de pensie (exemplul din talonul de mai jos) primește în prezent o pensie de 2.345 lei, din care i se reține impozit 35 de lei, deci pensia încasată în mână este de 2.310 lei.

După creșterea de 13,8% din ianuarie 2024, conform indexării cu rata inflației, pensionarul din exemplul de mai sus va avea pensia brută de 2.670 din care va plăti un impozit de 67 lei.

Cu alte cuvinte, din ianuarie 2024 va primi o pensie netă de 2.603 lei- cu 293 de lei în plus, în mână.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Este vorba de o creștere netă de 12,6%, nu de 13,8 procente cât e pe hârtie.

Detaliul de pe noul talon de pensii din 2024

[Sursa foto: Facebook/ Ministerul Muncii]

Alt exemplu de talon de pensii din ianuarie 2024

Un pensionar care are 1.90756 puncte de pensie (exemplul din talonul de mai jos) primește în prezent o pensie de 3.405 lei, din care i se reține impozit 141 de lei, deci pensia încasată în mână este de 3.264 lei.

După creșterea de 13,8% din ianuarie 2024, conform indexării cu rata inflației, pensionarul din exemplul de mai sus va avea pensia brută de 3.877 lei din care va plăti un impozit de 188 lei.

Cu alte cuvinte, din ianuarie 2024 va primi o pensie netă de 3.689 lei- cu 425 de lei în plus, în mână.

Este vorba de o creștere netă de 13,0%, nu chiar 13,8% cât e rata inflației. Procentele reale de creștere sunt și mai mici în cazul pensiilor de peste 4.000 lei unde se aplică și contribuțiile sociale.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI