Condamnatul la moarte Kenneth Eugene Smith, care aștepta de 28 de ani să fie executat a murit vineri la penitenciarul Atmore, la 29 de minute după începerea execuţiei, a precizat procurorul general din Alabama într-un comunicat.

Citește și: Cine este cel de-al doilea suspect reținut în cazul morții lui Alexandru, adolescentul ucis de mafioți la Roma. Legăturile periculoase scoase la iveală de anchetatori

Un martor al execuției cu azot „nedureros” spune că Kenneth Eugene Smith s-a zvârcolit în agonie în timp ce a suferit o moarte „oribilă”, potrivit Metro.co.uk.

Asasinul plătit în vârstă de 58 de ani a fost echipat cu o mască de gaz în care a fost pompată azot 100% gazos în camera de execuție a închisorii William C. Holman din Atmore, Alabama.

Kenneth Eugene Smith,  executat cu azot. "Nu a murit în câteva minute"

Autoritățile statului se așteptau ca inconștiența să intervină în câteva secunde și moartea în câteva minute.

Dar, în schimb, lui Smith i-a luat 22 de minute să moară, având convulsii pe scaun și pe targă și zbătându-se minute în șir înainte de a-și pierde cunoștința.

Kenneth Eugene Smith, executat cu azot. "Nu a murit în câteva minute"

Kenneth Eugene Smith, executat cu azot. "Nu a murit în câteva minute"

O execuție care echivalează cu tortura

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au denunţat vineri execuţia prin inhalare de azot, o premieră mondială, a unui condamnat la moarte în Statele Unite.

Această execuţie "ar putea echivala cu tortura", a transmis Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Regret profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama, în ciuda îngrijorărilor serioase că această metodă nedovedită de sufocare cu azot ar putea echivala cu tortură sau tratament crud, inuman sau degradant", a spus el.

La rândul său, UE deplânge această execuţie "deosebit de crudă", a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat.

"Uniunea Europeană regretă profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama" şi deplânge această metodă de execuţie "deosebit de crudă", care "se adaugă faptului că deţinutul a fost deja supus unei încercări de execuţie eşuate în noiembrie 2022", a subliniat el.

Bărbatul a fost condamnat definitiv la pedeapsa capitală în 1996 pentru uciderea unei femei, într-o crimă ordonată de soţul acesteia.

Ultimele cuvinte ale lui Kenneth Smith  

În timp ce condamnatul la moarte se zvârcolea în agonia finală, soția sa Deanna, purtând un tricou pe care scria „Never Alone”, a strigat către el din camera cu martori.

În timp ce își rostea ultimele cuvinte, rostite prin masca de gaz de pe față, Smith a făcut un semn de inimă cu mâna stângă familiei sale.

El a spus: „În seara asta, Alabama face ca umanitatea să facă un pas înapoi... Plec cu dragoste, pace. și lumină".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Jeff Hood, care a fost ghidul spiritual al lui Smith de-a lungul încercării, a spus că execuția bărbatului a fost cel mai rău lucru la care a asistat vreodată.

„Când au pornit azotul, a intrat în convulsii, s-a scuturat toată targa iar și iar”, a spus el.

Hood a fost unul dintre puținii oameni care au asistat la execuția în premieră istorică și a descris modul în care Smith a fost echipat cu ceea ce părea o „mască de pompier” în timpul procedurii.

După ce s-a rugat pentru ucigaș și i-a spus că „l-a iubit și nu era singur”, Hood s-a căzut în timp ce își amintea „show-ul de groază” din ultimele momente ale lui Smith.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si