Deținuții din penitenciarele din România sunt vaccinați în proporție mai mare în comparație cu polițiștii
Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis vineri că deținuții din închisorile din România sunt vaccinați împotriva COVID-19 în proporție de 78%, în timp ce polițiștii de penitenciare sunt vaccinați în proporție de 62%.
„Deşi decizia cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 aparţine, în ultimă instanţă, fiecărei persoane în parte, nu trebuie ignorat faptul că o astfel de rezoluţie personală prezintă impact colectiv.(...) Vaccinarea contribuie atât la reducerea riscului de îmbolnăvire, cât şi la diminuarea riscului de a dezvolta o formă severă de boală”, pecizează ANP în comunicatul în legătură cu rata de vaccinare atinsă în penitenciarele din România.
Deținuții vaccinați în număr mai mare decât polițiștii de penitenciare
Conform ANP, în prezent sunt 22.879 de persoane private de libertate în țara noastră.
ANP a declarat că și-a amplificat acțiunile de informare cu privire la beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, prezentând inclusiv mărturii ale deținuților vaccinați.
„În contextul epidemiologic actual, dată fiind creşterea, la nivel naţional, a numărului de cazuri COVID-19 raportate în valul 4 al pandemiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a intensificat- în considerarea atributului managerial al coordonării/îndrumării unităţilor subordonate- seria activităţilor preventive, axate pe reiterarea necesităţii protejării stării de sănătate a personalului şi a persoanelor custodiate, cu accent pe importanţa vaccinării împotriva COVID-19”, se precizează în comunicatul citat de AGERPRES.
„La nivelul tuturor unităţilor din sistemul poliţiei penitenciare, au fost accelerate demersurile de informare cu privire la beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, complementar campaniilor de informare întreprinse anterior (distribuire de materiale informaţionale, emisiuni radio-tv prin studiourile interne ale
locurilor de deţinere etc.). Seriile de informări/discuţii/dezbateri derulate au inclus nu doar diseminarea informaţiilor corecte referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19, ci, mai ales, testimoniale ale persoanelor vaccinate din mediul de detenţie, care au relatat experienţa proprie post-inoculare şi au subliniat beneficiile vaccinării”, a adăugat ANP.
Acum an, ANP a fost nevoită să impună măsuri speciale pentru a putea suporta numărul mare de îmbolnăviri COVID-19 în rândul deținuților.
În două penitenciare din ţară, la Ploieşti şi Timişoara, au fost create secţii speciale pentru a decongestiona activitatea spitalului penitenciar Jilava, care avea atunci sub tratament peste 200 de deținuți infectați cu virusul SARS-CoV-2.