Close sidebar
Close sidebar

Detinutii, nu doar eliberati, ci si platiti! Vor primi despagubiri de mii de euro

Zeci de mii de foşti detinuţi ar putea primi bani grei de la stat. Tudorel Toader, ministrul Justitiei, propune un proiect prin care detinutii tinuti in conditii improprii sa fie platiti.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Tudorel Toader propune un proiect de lege prin care fiecare condamnat ţinut în condiţii improprii în penitenciar ar urma să încaseze despăgubiri, ca să nu mai dea statul în judecată la CEDO. Sindicaliştii din ANP spun că fiecare deţinut ar ajunge să încaseze o sumă egală cu salariul unui angajat de la o corporaţie internaţională.

Condamnarile la CEDO ii dau mari batai de cap ministrului Justitiei. Dupa ce anul trecut 378 de detinuti au castigat peste 2 milioane de euro despagubiri pentru ca au fost incarcerati in conditii improprii, Tudorel Toader vrea acum sa le dea la toti sume compensatorii.

TUDOREL TOADER, MINISTRUL JUSTITIEI: "Avem exemplele altor state Ungaria, Italia care au dat si 5 euro pe zi de detentie necorespunzatoare."

Asta ar insemna ca fiecare detinut din inchisorile din Romania ar castiga aproximativ 690 de lei pentru fiecare luna de stat in inchisoare.

La aceasta daca adaugam salariul pentru munca din spatele gratiilor, dar si cei 700 de euro pe care ANP- ul ii cheltuie lunar pe cazare, masa si servicii medicale pentru fiecare condamnat, la un calcul simplu un detinut din Romania ar avea o indemnizatie de 5810 lei, mai mare si decat indemnizatia medie lunara a unui roman care lucreaza intr-o companie multinationala.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Sorin Dumitrascu, presedintele FSANP: "Este o masura pe termen extrem scurt care se poate dovedi una nefericita pentru Romania, daca vreti."

Ministrul spune ca despagubirile vor fi primite de  cei care nu au beneficiat sau nu vor beneficia de legea recursului compensatoriu, care ofera 6 zile castig pentru 30 de zile de detentie in conditii improprii.

Administratia Nationala a Penitenciarelor urmeaza sa calculeze exact cati detinuti vor beneficia retroactiv de acesti bani si ulterior vor sabili cu cat vor fi recompensati.

Sorin Dumitrascu, presedintele FSANP: "Din evaluarile noastre ar fi vorba la o medie a pedepsei executate in Romania de 8000- 12000 de euro pentru fiecare detinut."

Marian Dobrica, director ANP: "Cu siguranta ne va trebui ceva timp pentru ca va fi vorba de foarte multi detinuti, de cateva zeci de mii de detinuti."

Deci statul roman va trebui sa scoata din buzunar cateva sute de milioane de euro daca proiectul de lege va intra in vigoare asa cum isi doreste ministrul Justitiei. Nu se stie, insa, daca sumele nu vor fi de fapt si mai mari pentru ca in astfel de conditii, detinutii ar putea sa ceara in instanta bani de la statul roman. De cand a intrat in vigoare legea privind zilele castig, din inchisoare au iesit peste 3600 de detinuti. Printre ei se afla si un tanar de 25 de ani din judetul Iasi, condamnat pentru tentativa de viol. Acesta a fost retinut din nou de anchetatori, dupa ce in urma cu cateva zile a incercat sa violeze doua fetite in varsta  de 4, respectiv 6 ani.

Proiectul de lege pentru despagubirea detinutilor se afla acum pe masa ministrului Justitiei care va decide forma finala in care el va fi trimis spre adoptare.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI